15 Temmuz darbe kalkışması sonrası OHAL uygulamalarının Ankara'da toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı üzerinde etkileri
Implementation of the state of emergency after the July 15 coup attempt effects on the right to hold meetings and demonstrations in Ankara
- Tez No: 749224
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ACARAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı, Olağanüstü hal, FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü), 15 Temmuz Darbe Kalkışması, Ankara, The State of the Republic of Turkey, The Right to Organize Meetings and Demonstration, State of Emergency, FETÖ (Fetullahist Terrorist Organisation), July 15 Coup Attemp, Ankara
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Türkiye Cumhuriyeti devletine yönelik 2016 yılında FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) tarafından düzenlenen 15 Temmuz darbe kalkışmasının milletçe kısa sürede bertaraf edilmesi sonrası, demokrasinin ana unsuru olan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının önemi ortaya çıkmıştır. Nitekim ülkede uzun vadede milli güvenlik, huzur/güven ortamı sağlanması demokrasinin muhafaza altına alınması ihtiyacı doğmuş, olağanüstü dönemden normal döneme geçmek adına olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmiştir. Tez çalışmasında; temel hak ve özgürlükleri sınırlandırmaya hukuken elverişli olan 2016-2018 yılları arasında işlev gösteren OHAL uygulamasının; devlet kurumlarına, hukukun işleyişine ve topluma olumlu/olumsuz yansımasını göstermek, ulusal/uluslararası boyutta geçmişteki OHAL uygulamaları hakkında literatür taraması yöntemiyle elde edilen verileri karşılaştırmak, son yaşanan OHAL uygulamasının gerekliliğini aktarmak, Ankara'da toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının işlerliğinin hangi durumlarda sağlanabildiği ülke çapında makro bakış açısıyla değerlendirilerek tespiti amaçlanmıştır. Çalışmanın iddiası ise kamuoyunda Türkiye aleyhinde son dönem OHAL süresince“toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının büyük oranda sınırlandığı”yönündeki algının doğruluk payının tespitine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the July 15 coup attempt organized by FETÖ (Fetullahist Terrorist Organisation) against the Republic of Turkey in 2016 was eliminated by the nation in a short time, the importance of the right to organize meetings and demonstration marches, which is the main element of democracy, has emerged. As a matter of fact, the need arose to maintain national security, peace/security environment and democracy in the country in the long term, and a state of emergency was declared in order to move from the emergency period to the normal period. In his thesis work; the implementation of the state of emergency, which functioned between 2016 and 2018, which is legally conducive to limiting fundamental rights and freedoms; It is aimed to show the positive/negative reflection on state institutions, the functioning of the law and society, to compare the data obtained by the literature review method on the past emergency practices in the national/international dimension, to convey the necessity of the recent state of emergency implementation, and to determine with wide macro perspective the conditions in which the functioning of the right to hold meetings and demonstrations in Ankara can be ensured from a country. The claim of the study is that the public's perception that“the right to hold meetings and demonstrations has been greatly limited”during the recent state of emergency against Turkey has been tried to be correct.