Solunum kas ısınmasının patlayıcı güç ve esneklik performansına akut etkisi
Acute effect of respiratory muscle warm-up on explosive power and flexibility performance
  1. Tez No: 749225
  2. Yazar: MEHMET ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum, Patlayıcı Güç, Esneklik, Isınma, Respiratory, Explosive Power, Flexibility, Warm-up
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı solunum kas ısınmasının patlayıcı güç ve esneklik performansına akut etkisini incelemektir. Çalışmaya 18 sedanter erkek denek (n:18, yaş: 22,44±1,71) gönüllü olarak katılmıştır. Denekler randomize olarak kontrol, plasebo ve deney grubuna ayrıldı. Deneklere 2×30 nefes şeklinde ve setler arasında 1 dakikalık dinlenme verilerek maksimal inspiratuar basınç (MIP) değerinin %5 şiddetinde plasebo ve %40 şiddetinde solunum kas ısınma egzersizi uygulanarak akut-kalça hamstring, boyun gövde, omuz esneklikleri ve patlayıcı güçleri ölçüldü. Solunum kası ısınması için POWER®breathe, UK marka solunum kası antrenman cihazı kullanıldı. Patlayıcı güç için dikey sıçrama testi kullanıldı. Verilerin istatiksel analizi için SPSS paket programı kullanıldı. Normallik sınaması için Shapiro-Wilk testi uygulandı. Uygulamalar arasındaki farklılığın analizi için tekrarlı ölçümlerde tek yönlü varyans analizi yapıldı. Elde edilen sonuçlara göre patlayıcı güç ve otur-uzan, boyun-gövde esneklik ortalamalarında uygulamalar arası istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edildi (p0.05). Sonuç olarak, sedanterlere uygulanan solunum kas ısınmasının patlayıcı güç ve esneklik değerlerini pozitif yönde etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the acute effect of respiratory muscle warm-up on explosive power and flexibility performance. Eighteen sedentary male subjects (n:18, age: 22.44±1.71) voluntarily participated in the study. The subjects were randomly divided into groups as control, placebo and experiment. Acute-hip hamstring, neck trunk, shoulder flexibility and explosive power were measured by applying placebo at 5% of the maximal inspiratory pressure (MIP) value, and respiratory muscle warm-up exercise at 40%, with 2×30 breaths and a 1-minute rest between sets. POWER®breathe, UK brand respiratory muscle training device was used to warm-up the respiratory muscles. The vertical jump test was used for explosive power. SPSS package program was used for statistical analysis of the data. Shapiro-Wilk test was used for normality test. One-way analysis of variance was performed in repeated measurements to analyze the difference between applications. According to the results obtained, a statistically significant difference was found between the applications in the explosive power and sit-reach, neck-trunk flexibility averages (p0.05). As a result, it can be said that the respiratory muscle warm-up applied to sedentary people positively affects explosive power and flexibility values.