Covid-19 sürecinde işletmelerde pazarlama stratejileri ve karşılaşılan sorunların işletmelerin özelliklerine göre incelenmesi
Investigation of marketing strategies and problems faced in businesses according to the characteristics of the businesses in the Covid-19 process
- Tez No: 749233
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİYE NUR BAŞYAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, işletme, pazarlama, pazarlama stratejisi, Covid-19 pandemic, business, marketing, marketing strategy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Pazarlama departmanı tüketiciler ve rakipler gibi işletmenin dış paydaşlarından topladığı verilerle hem kendi stratejilerini belirlemekte hem de diğer departmanların faaliyetlerine yön göstermektedir. Birçok işletmede bunun bilinci ile pazarlama departmanın hâlihazırdaki örgüt yapısı içeresindeki çalışmalarına daha fazla önem vermektedirler. İşletmelerde pazarlama stratejilerinin belirlenmesinde mikro ve makro çevre elemanlarının etkisi yadsınamaz ölçüde büyüktür. Bu nedenle yapılan çalışmada, İşletmeleri mikro ve makro düzeyde etkileyen Covid-19 küresel salgın hastalığı sürecinin işletmelerin pazarlama stratejileri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'ne kayıtlı işletmeler arasından araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 112 işletme ile nicel veri toplama yöntemleri kullanılarak 'alan araştırması' şeklinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin Çoklu Varyans Analizi (MANOVA) kullanılarak test edilmesi ile Covid-19 pandemisinin işletmelerin pazarlama stratejileri üzerindeki etkilerine yönelik kurulan araştırma hipotezlerinin geçerlilikleri sınanmıştır. Yapılan çalışmanın sonunda; katılımcıların Covid-19 pandemi sürecinden işletmelerinin büyük oranda etkilendiğine yönelik bir algıya sahip oldukları, işletmelerin pandemi döneminde uyguladıkları pazarlama stratejilerinin, faaliyet gösterilen sektör, faaliyet süresi ve dış ticaret türüne göre anlamlı şekilde farklılaşırken, faaliyet alanı, çalışan sayısı ve işletme yapısına göre bir farklılaşma olmadığı, Covid-19 pandemi sürecinde yaşanan sorunların işletmelerin tanımlayıcı özelliklerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı ve Covid-19 pandemisinde yaşanan sorunlar ile işletmelerin pazarlama stratejileri arasında bir korelasyon ilişkisi bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The marketing department determines its own activities and directs the activities of other departments with the data it collects from the external stakeholders of the business, such as consumers and competitors. With the awareness of this fact, many enterprises give more importance to the work of the marketing department within the current organizational structure. The influence of micro and macro environmental elements in the determination of marketing strategies in businesses is undeniably great. In this context, it is aimed to examine the effects of their Covid-19 global epidemic disease process Which affects businesses at micro and macro level on the marketing strategies of businesses. The study was carried out in the form of 'field research' by using quantitative data collection methods with 112 enterprises that voluntarily agreed to participate in the research among the enterprises registered in the Kayseri Organized Industrial Zone (OIZ). By testing the data obtained in the research using Multiple Variance Analysis (MANOVA), the validity of the research hypotheses established for the effects of the Covid-19 pandemic on the marketing strategies of the businesses was tested. At the end of the study; It has been determined that the participants have a perception that their businesses are greatly affected by the Covid-19 pandemic process, while the marketing strategies implemented by the enterprises during the pandemic period differed significantly according to the sector, duration of activity and foreign trade type, there was no differentiation according to the field of activity, number of employees and business structure, The problems experienced during the Covid-19 pandemic process differed significantly according to the descriptive characteristics of the businesses, and there is a correlation between the problems experienced in the Covid-19 pandemic and the marketing strategies of businesses.