Son dönem Hollywood filmlerinde marka yerleştirme uygulamaları
Brand placement applications in latest Hollywood movies
  1. Tez No: 749306
  2. Yazar: HİKMET SAİD ELİGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER AYDINLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Marka Yerleştirme, Marka Yerleştirme Stratejileri, Hollywood Sineması, Brand Placement, Brand Placement Strategies, Hollywood Cinema
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yeni iletişim teknolojileri ve reklam araçlarının düşünülmesi kuruluşları alışılagelmişin dışında yeni birçok mecrada reklam ve tanıtım faaliyetlerine yöneltmiştir. Bu gelişmede geleneksel araçların popülerliğini kaybetmesi, marka sayısının artması, iletişim ve bilgi teknolojilerinin gelişimi gibi birçok faktör etkili olmuştur. Marka yerleştirme uygulamaları da bu arayışın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde özellikle film ve diziler yoluyla gerçekleştirilen marka yerleştirme uygulamalarının izleyici üzerindeki etkisini anlamak büyük bir önem arz etmektedir. Marka yerleştirme gerek marka tanınırlığı sağlaması ve tüketimi teşvik etmesi açısından markalar için, gerekse yapımların kalitesi üzerindeki etkileri açısından sinema endüstrisi için derinlemesine incelenmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmamızda sinema endüstrisindeki en büyük paya sahip Hollywood'un son dönem yapımlarında gerçekleştirilen marka yerleştirme uygulamalarının incelenmesi ve söz konusu filmlerdeki marka yerleştirme uygulamaları hakkında 15 katılımcının görüşlerinin toplanıp değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada karma yöntem benimsenmiştir. İlk olarak en fazla izleyici sayısına sahip son dönem (2016-2021) Hollywood yapımı 6 film marka yerleştirme uygulamaları bağlamında içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. İkinci olarak ise söz konusu filmleri önceden izlemiş 18 yaş üstü rastlantısal olmayan örnekleme yöntemleri arasında amaçsal örneklem tekniğine göre rastgele seçilen 15 katılımcıyla yarı yapılandırılmış form eşliğinde görüşme yapılmış ve katılımcılara çeşitli sorular yöneltilmiştir. Katılımcılardan elde edilen veriler ile içerik analizi sonucu elde edilen veriler daha sonra karşılaştırılmıştır. Çalışma, belirlenen yıllar arasında ve en fazla izleyici sayısına sahip Hollywood yapımı filmler ile kısıtlıdır. İkinci yöntem olarak benimsenen görüşme tekniği ise 15 katılımcı ve belirlenen sorular ile kısıtlanmıştır. Çalışmanın evrenini tüm Hollywood yapımı filmler oluştururken, örneklemini ise amaçsal örneklem çerçevesinde 2016-2021 yılları arasında en fazla izleyici sayısına sahip 6 film oluşturmaktadır. Çalışma öncelikle bir reklam veya tanıtım aracı olarak ifade edilen marka yerleştirme uygulamasının Hollywood yapımı filmlerde ne şekilde uygulandığını, hangi yerleştirme stratejisinin en fazla tercih edildiğini göstermesi, ne tür sektörlere ait markaların filmlerde yer aldıklarını ortaya koyması açısından hem sinema sektörü hem de akademik camia açısından önem arz etmektedir. Çalışma sonucunda son dönem Hollywood yapımı filmlerdeki marka yerleştirme uygulamaları ve katılımcıların söz konusu filmlerdeki marka yerleştirme uygulamaları hakkındaki görüşleri karşılaştırmalı bir biçimde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, with the desire to develop new advertising tools, advertising and promotion activities have started to be carried out in many channels that were not used before. There are many main reasons for this, such as the loss of popularity of traditional tools, the increase in the number of brands, the development of communication and information technologies. Brand placement applications have also come to the fore as a result of this search. Today, brand placement applications, especially through movies and TV series, are an activity whose impact on the audience should be understood. Brand placement is an issue that needs to be examined in depth both for brands in terms of promoting brand recognition and consumption, and for cinema in terms of its effects on the quality of productions. In this context, in our study, it is aimed to examine the brand placement applications carried out in the recent productions of Hollywood, which has the largest share in the cinema industry, and to determine how these are perceived by the audience. In this context, in our study, it is aimed to examine the brand placement applications have been carried out in the recent productions of Hollywood, which has the largest share in the cinema industry, and to collect and evaluate the views of 15 participants about the brand placement applications in the movies in question. Mixed research method has been adopted in the study. First of all, the last period (2016-2021) Hollywood movies with the highest number of viewers were analyzed with the content analysis technique. Secondly, semi-structured interviews have been conducted with 15 participants consists of over 18 individuals and randomly selected. who had watched the films in question before, and various questions have been asked. The data obtained from the participants and the data obtained as a result of the content analysis have been then compared. The study is limited to the Hollywood movies with the highest viewership between the specified years. The interview technique adopted as the second method was limited to 15 participants and the questions determined. The population of the study consists of all Hollywood movies, while the sample consists of 6 movies with the highest number of viewers between 2016-2021 which are selected by purposed sampling method. The study is important for both the cinema industry and the academic community in terms of showing how the brand placement application, which is expressed as an advertising or promotional tool, is applied in Hollywood movies, which placement strategy is most preferred, and what kinds of brands are included in the movies. is doing. As a result of the study, brand placement applications in recent Hollywood movies and the participants' views on brand placement applications in these movies are presented in a comparative way.