Sharentıng davranışı (Paylaşan ebeveynlik) ve ebeveyn farkındalığı: 2021 Türkiye örneklemi
Sharenting behavior and parental awareness: 2021 Turkey sample
  1. Tez No: 749326
  2. Yazar: EMİNE CEREN EYRİCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEYLAN ZİYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Psikoloji, Law, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sharenting, ebeveyn, paylaşım, çocuk, sosyal medya, sharenting, parent, sharing, child, social media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sharenting, ebeveynlerin çocukları hakkındaki bir bilgiyi, haberi veya görüntüyü çevrimiçi platformlarda yayınlaması demektir. Bu çalışma, Türkiye'deki ebeveynler arasında sharenting (paylaşan ebeveynlik) davranışının sıklığını ve ebeveynlerin konu hakkındaki farkındalığını ölçmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, betimsel araştırma modeli olarak tasarlanmıştır. Veriler literatürde yer alan çalışmalar incelenerek hazırlanan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Pilot çalışmaya katılan 94 kişiden alınan bilgilere göre form düzenlenmiş ve asıl çalışmaya 18 yaş üzeri, sosyal medya kullanan ve 18 yaş altı en az bir çocuğu olan toplamda 573 kişi katılmıştır. Katılımcıların %68,2'si (n=391) sosyal medya platformlarında çocuklarının görüntülerini paylaştıklarını ifade etmiştir. Bu görüntülerin en fazla Instagram'da (%87,2, n=343), en az ise TikTok'ta (%0,3, n=1) paylaşıldığı görülmüştür. Paylaşılan fotoğrafların %94,1'inde (n=368) çocuğun yüzünün göründüğü belirlenmiştir. Katılımcıların %84,4'ü (n=330) paylaşım yaparken çocuktan izin alması gerektiğini düşünse de yalnızca %33'ü (n=129) izin aldığını belirtmiştir. Aynı zamanda katılımcıların %53,5'i (n=209) izinsiz görüntü paylaşımı için bir yaptırım uygulanması gerektiğini düşünmektedir. Türkiye'deki ebeveynler arasında da sharenting davranışının yaygın olduğu görülmektedir. Sharenting davranışı sonucunda ortaya çıkan istismar bulguları, birçok ülkeyi çocuk görüntü ve bilgilerinin paylaşımına sınır getirmeye ve kanunlarla düzenlemeye yönlendirmiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, ülkemizde yapılacak hukuki düzenlemelerde ve adli çalışmalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Sharenting means that parents post information, news or images about their children on online platforms. This study was conducted to measure the frequency of sharenting behavior among parents in Turkey and parents' awareness of the issue. The research was designed as a descriptive research model. The data were collected through a questionnaire prepared by examining the studies in the literature. The form was prepared according to the information received from 94 people who participated in the pilot study, and a total of 573 people over the age of 18, using social media and having at least one child under the age of 18, participated in the main study. 68.2% (n=391) of the participants stated that they shared the images of their children on social media platforms. It was observed that these images were shared the most on Instagram (87.2%, n=343) and the least on TikTok (0.3%, n=1). It was determined that the child's face was visible in 94.1% (n=368) of the photos shared. Although 84.4% (n=330) of the participants thought that they should get permission from the child while sharing, only 33% (n=129) stated that they took permission. At the same time, 53.5% (n=209) of the participants think that a sanction should be applied for unauthorized image sharing. Sharenting behavior is also common among parents in Turkey. The findings of abuse as a result of sharenting behavior have led many countries to limit and regulate the sharing of children's images and information. The findings obtained from this research can be used in legal regulations and forensic studies to be made in our country.