Paylaşan ebeveynlik (sharenting) ve ebeveynlerin dijital farkındalığının çocukların problemli internet kullanımına etkisinin çocuk hakları bağlamında incelenmesi: Giresun ili örneği
Examining the effect of sharenting and parents' digital awareness on children's problematic internet use in the context of children's rights: The sample of Giresun city
  1. Tez No: 890666
  2. Yazar: BERKE TAŞCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEDİA SULTAN ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sharenting, Paylaşan Ebeveynlik, Dijital Ebeveyn Farkındalığı, Dijital Tutum, İnternet Bağımlılığı, Child rights, Sharenting, Digital Awareness, Digital attitude, Internet Addiction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Hakları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Hakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada ebeveynlerin; çocukları ile ilgili fotoğraf ve bilgi paylaşma davranışlarının, dijital farkındalıklarının ve tutumlarının çocukların problemli internet kullanımı düzeylerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 254 ebeveyn ve onların 6-12 yaş arası çocuklarının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Toplamda 508 farklı kişiden veri toplanmıştır. Ebeveynlerin dijital farkındalıklarının düzeyi ve teknoloji kullanımına karşı tutumlarının çocukların problemli internet kullanım düzeylerini etkilediği tespit edilmiştir. Ancak ebeveynlerin çocuklarının bilgilerini ve fotoğraflarını paylaşması ile çocukların problemli internet kullanımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye ulaşılamamıştır. Diğer bir yandan ebeveynlerin büyük çoğunluğunun paylaşan ebeveynlik hakkında bilgi sahibi olmadığı, bu konudaki bilgi düzeylerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Ebeveynlerin çoğunun çocuklarının fotoğraflarını düzenli aralıklarla paylaştığının ve bu paylaşımların sebeplerinden en ön plana çıkanın bilişsel ihtiyaçlar olduğu belirlenmiştir. Tüm bu veriler paylaşan ebeveynlik davranışı ve bilinçli medya kullanımı konusunda ebeveynlerin eğitime ihtiyaç duyduğu, bu konudaki farkındalığın düşük olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to examine the impact of parents' behaviors regarding the sharing of photos and information about their children, their digital awareness, and attitudes on children's levels of problematic Internet use. between the ages of 6 and 12, resulting in the collection of data from a total of 508 different individuals. It was found that parents' level of digital awareness and their attitudes towards technology use have an impact on their children's level of problematic Internet use. However, statistically significant relationship couldn't be reached between parents sharing their children's information and photos and children's problematic internet use. On the other hand, it was found that the majority of parents lack knowledge about sharenting and have poor knowledge in this regard. It was determined that most parents share their children's photos at regular intervals, and the primary reason for these shares is cognitive needs. Especially, parents share to acquire and provide information about the developmental processes of their child, to get answers to questions, to obtain answers to questions they hesitate to ask from the lack of parental knowledge in this area is also highlighted by these results.