Üniversite öğrencilerinde karanlık üçlü kişilik özellikleri ve şiddete yönelik tutumlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between dark triad personality traits and attitudes towards violence in university students
  1. Tez No: 934578
  2. Yazar: ALEYNA SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN YILANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Bilimler, Adli Psikoloji, Karanlık Üçlü, Şiddet, Tutum, Forensic Science, Forensic Psychology, Dark Triad, Violence, Attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinde karanlık üçlü kişilik özellikleri (narsisizm, makyavelizm ve psikopati) ile şiddete yönelik tutumlar arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Karanlık üçlü modeli, bireylerin manipülatif, antisosyal ve empati eksikliği eğilimlerini yansıtan bir çerçeve sunmaktadır. Bu kişilik özelliklerinin şiddetle ilişkisini anlamak hem bireysel hem de toplumsal düzeyde risk faktörlerinin belirlenmesi ve önleyici politikaların geliştirilmesi açısından önemlidir. Araştırma, 307 üniversite öğrencisinden oluşan bir örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde katılımcılara Kısaltılmış Karanlık Üçlü Kişilik Ölçeği ve Üniversite Öğrencilerinde Şiddete Yönelik Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiş, parametrik istatistiksel yöntemlerden bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu gibi testler kullanılmıştır. Bulgular, katılımcıların karanlık üçlü kişilik özelliklerinin genel olarak orta düzeyde olduğunu, psikopati özelliklerinin ise diğer alt boyutlara kıyasla daha düşük seyrettiğini göstermiştir. Şiddete yönelik tutumların ise genel olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir. Psikopati boyutunun, şiddete yönelik tutumlarla en güçlü ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, karanlık üçlü özelliklerinin şiddeti olağanlaştırma tutumlarını artırdığı görülmüştür. Erkek öğrencilerin karanlık üçlü özelliklerinin ve şiddetle bağlantılı tutumlarının kadınlardan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu bulguların, suçlu ve mağdur profillerinin anlaşılması, suça erken müdahale ve kriminal profilleme gibi alanlarda katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the relationship between dark triad personality traits (narcissism, Machiavellianism, and psychopathy) and attitudes toward violence among university students. The Dark Triad model provides a framework that reflects individuals' tendencies to be manipulative, antisocial, and lacking in empathy. Understanding the relationship between these personality traits and violence is important for identifying risk factors and developing preventive interventions at both the individual and societal levels. The study was conducted on a sample of 307 university students. During the data collection process, the participants were administered the Dark Triad Personality Scale and the Scale of Attitudes Towards Violence in University Students. The data were analyzed using SPSS 25.0 software, and parametric statistical methods such as independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson Product Moment Correlation were used. Results showed that the participants' Dark Triad personality traits were generally at moderate levels, while psychopathy traits were lower compared to other sub-dimensions. Attitudes toward violence were found to be generally high. The psychopathy dimension was found to have the strongest relationship with attitudes toward violence. In addition, Dark Triad traits were found to increase attitudes toward the normalization of violence. Male students were found to have higher levels of Dark Triad traits and violence-related attitudes than female students. These findings are expected to contribute to the understanding of offender and victim profiles, early intervention in crime and criminal profiling.