Çumra-Hotamış (Konya) bölgesinin obruk potansiyeli ve obruk formasyonlarının jeolojik incelenmesi
Geological investigation of sinkhole potential and sinkhole formations in the Çumra-Hotamış (Konya) region
  1. Tez No: 749337
  2. Yazar: AICHATOU TASSI SAA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF DELİKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Geophysics Engineering, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jeoloji, elektrik özdirenç tomografisi (ERT), Konya, Jeokimya, Geology, electrical resistivity tomography (ERT), Konya, Geochemistry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez çalışması Çumra-Hotamış arasındaki (Konya) bölgede yer almakta olup, bu alanda yüzeyleyen yaşlı kayaçlar ve örtü birimlere ait mostraların jeoloji ve jeokimyasal verilerinin yanısıra jeofizik çalışmalar ile beraber obruk formasyonlarının özellikleri ve bölgede obrukların oluşum sebepleri araştırmıştır. Saha araştırmaları, arazide yaklaşık 31 alınan kayaç örneklerinden elde edilen sonuçlar değerlendirilimiş ve bölgede yüzey deformasyonu ve çöküntü alanlarının çözünme potansiyeli olan kayaçların varlığı belirlenmiştir (Karbonat ve sülfatlı çökeller). Bölgede yer alan obruklar genelde bir kaç metre derinliği sahip ve yaklaşık 30 metre çapına ulaşabilen sarkma (sagging) obrukları şeklindedir. Bu yüzey deformasyonları genellikle faylar ile ilişkilidir. Çalışma sahasında gözlenen yüzey deformasyonu (obruk ve yarıklar) yerleşim yerleri ve enerji nakil hatlarında deformasyonlara sebep olmaktadır. Bölgede yapılan jeofiziksel çalışmalar sonucunda sığ derinliklerde boşlukları gösteren ağrızaların olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle bölgede obruk oluşumları karayolları, yüksek hızlı tren hatları, enerji hatları ve yerleşim yerlerini tehtit etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study is located in the region between Çumra-Hotamış (Konya), and investigated the geological and geochemical data of the outcrops of the old rocks and cover units in this area, together with geophysical studies, the characteristics of the pothole formations and the reasons for the formation of the potholes in the region. The results obtained from the field surveys, approximately 31 rock samples taken in the field, were evaluated and the presence of rocks with surface deformation and sedimentation potential in the region were determined (carbonate and sulfated deposits). The potholes in the region are generally in the form of sagging potholes with a depth of a few meters and a diameter of about 30 meters. These surface deformations are usually associated with faults. Surface deformation (sinkhole and fissure) observed in the study area causes deformations in settlements and energy transmission lines. As a result of geophysical studies carried out in the region, it has been determined that there are pains showing cavities at shallow depths. For this reason, sinkhole formations in the region threaten highways, high-speed train lines, power lines and settlements.