Kadın suçluluğuna karşı tutum - toplumsal cinsiyet rolleri inançları ve cinsiyetçilik ile ilişkisi
Attitude towards female criminality - its relationship with gender role identity and sexism
- Tez No: 749345
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYIHAN OĞUZ KARAMUSTAFALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Çalışmanın amacı, suçluluk algısının ve cezalandırma tutumunun katılımcıların cinsiyetçilik değerlerine, toplumsal cinsiyet rollerine; failin cinsiyetine ve failin algılanan toplumsal cinsiyet rollerine uyumuna göre değişim gösterip göstermediğini, toplumdaki bireylerin suçluluğa karşı olan tutumunda kadın suçluluğu ve erkek suçluluğu arasında bir fark olup olmadığını toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet rolleri ve bu rollere olan inanç çerçevesinde araştırmaktır. Çalışma, suçluluk algısının katılımcıların suç haberlerini hangi kaynaktan elde ettiklerine göre değişim gösterip göstermediğini de incelemiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, oluşturulan hipotezler İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde ikamet eden 426 katılımcıdan elde edilen veriler ile test edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, katılımcıların suç haberlerini elde ettikleri kaynak ile suçluluk değerlendirmeleri arasındaki ilişkiyi inceleyen H6 hariç çalışmanın tüm hipotezleri kısmen kabul edilmiştir. Kabul edilen hipotezlere göre, kişilerin suçu ve suçluluğu değerlendirmesinde failin cinsiyeti, katılımcının cinsiyetçilik değerleri, failin algılanan cinsiyet rolleri, katılımcının cinsiyet rolleri etkili olmuş, tüm bu değişkenler katılımcıların cezalandırma tutumları ile ilişkili bulunmuştur. Reddedilen hipotez doğrultusunda, katılımcıların suçluluk değerlendirmeleri ile tercih ettikleri haber kaynağı arasında bir ilişki bulamamıştır ancak suçluluğu daha sert değerlendiren ve cezalandırıcı tutumu daha yüksek olan bireylerin, suç haberlerini daha fazla çeşitli kaynaktan elde ettiği, suç haberlerine daha fazla kaynaktan maruz kaldıkları bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impacts of participants' sexism scores, sex-role identity, offender's gender, and offender's compatibility with the perceived sex-role identity on the perception of criminality and punitive attitude and to study whether the society views male and female criminality differently in frame of gender, sex-role identity and beliefs about these identities. This study also views whether the perception of criminality varies based on the source from which the participants gather news about crime. Hypotheses of the study are tested with the data collected from 426 participants located in either İstanbul, Ankara or İzmir. According to the results of the analysis, all hypotheses of the study has been partially accepted except for H6 which examines the relationship between sources of which participants obtain crime news and perception of criminality. In accordance with the accepted hypothesis, offender's gender, participants' sexism scores, perceived offender's sex-role identity and participants' sex-role identity have had an effect on individuals' assessment of crime and criminality and all such variables were associated with the participants' punitive attitudes. As per the rejected hypothesis, there were no correlation between participants' perception of criminality and news source, however, individuals who evaluate criminality more severely and have harsher punitive attitude obtain crime news from more diverse sources and are exposed to crime news from multiple sources.
Benzer Tezler
- Suça sürüklenmiş çocukların yeniden toplumsallaşmasında dinin rolü (İzmir çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumu ve kadın kapalı ceza infaz kurumu örneği)
Reintegration of children involved in crime in thi role of religion (İzmir Aliağa closed juvenile and youth execution institution and İzmir women closed criminal execution institution case)
ERCAN ÇELİK
Doktora
Türkçe
2019
DinSüleyman Demirel ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ADEM EFE
- Sivas'taki korunmaya muhtaç çocukların sosyolojik incelenmesi
Başlık çevirisi yok
ŞEMSETTİN ALTINRENDE
Yüksek Lisans
Türkçe
1989
Sosyal HizmetlerCumhuriyet ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HAMZA UYGUN
- Kadın suçluluğunun sosyo-kültürel konumla ve bu konumdaki değişmelerle ilişkisi: Sivas Yarı Açık Cezaevi'nde bir uygulama
Başlık çevirisi yok
ASLIHAN ÖĞÜN
- Kişilere karşı suç haberlerinin, internet gazetelerinde cinsiyete göre yansıtılışına ilişkin karşılaştırmalı bir inceleme
A comparative study about the news on crimes committed against individuals in online newspapers
AYŞE ÇETİNKAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
SosyolojiHacettepe ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ASLIHAN ÖĞÜN BOYACIOĞLU
- Kadın suçluluğunun internet ve sosyal medyada gösterimi: Örneklerle bir içerik analizi
Representation of women's criminality on the internet and social media: a content analysis with examples
ZARİFE ÖZEN AKPINAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Siyasal Bilimlerİstanbul Gedik ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SÜHA ATATÜRE