Kuruluşundan günümüze Türkiye'de siyasal algı yönetimi
Political perception management in Turkey from its foundation to the present
- Tez No: 749515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SIRRI YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Algı Kavramı, Siyasal Algı Kavramı, Siyasi Parti, Siyasi Lider, Din, Laiklik, İdeoloji, Kitle İletişim Araçları, Perception Concept, The Concept Of Political Perception, Political Party, Political Leader, Religion, Secularism, İdeology, Mass Media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Geçmişten günümüze kadar önemini koruyan ve özellikle de küreselleşen dünyayla birlikte teknolojik aygıtların yaygınlaşmasıyla algı kavramı birçok yaşanan olayın merkezinde yer almış ve almaya devam etmektedir. Cumhuriyet Tarihi boyunca siyasi partilerin ve liderlerin iktidarlık savaşında en çok başvurduğu stratejiler arasında kendi lehine göre siyasal algıyı oluşturmak ve yönetmek her daim önemli bir husus olmuştur. Bir siyasi parti veya bir siyasi lider ülkede yaşanan olumsuz bir olayı akıllıca yönettiği siyasal algıyla birlikte bu olumsuz olayı kendi lehine çevirebilmiştir. Elbette bunun için yanına bir takım yardımcı araçlar da almıştır. Örneğin; medya gibi özellikle de son zamanlar da sosyal medyanın rolü bu konuda iyice artmıştır. Cumhuriyet Tarihi boyunca gazeteler de bu konuda yardımcı olan önemli araçlar arasındadır. Türk siyasal hayatı; birçok darbe, ideolojik çatışma, ekonomik çöküş ve bunlara paralel olarak oluşan koalisyon hükümetlere şahit olmuştur. Bu yüzden her siyasi dönemde yönetilen siyasal algı farklılaşmış ve her parti ve lidere farklı dönütleri olmuştur. Ancak, her ne kadar dönem dönem siyasal algı yönetimini etkileyen veya merkezinde yer alan araçlar farklılık gösterse de bazı araçlar daha fazla kullanılmıştır. O halde Türk siyasal algı yönetimi genellikle İslam-laiklik, Türk-Kürt çatışmasının yanında, demokrasi ve ekonomik hayat ile birlikte basın araçları ve sosyal medya üzerinden ilerlemiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of perception has been at the center of many events with the spread of technological devices, which has kept its importance from the past to the present and especially with the globalizing world. Throughout the history of the Republic, it has always been an important situation to create and manage the political perception in their favor, among the strategies that political parties and leaders most often resorted to in the struggle for power. So much so that a political party or a political leader was able to turn a negative event in the country in his favor, together with the political perception that he wisely managed. Of course, he also took some auxiliary factors with him for this. For example; Like the media, the role of social media has increased in this regard, especially recently. Throughout the history of the Republic, it has taken its place among the important auxiliary elements in this regard in the newspapers. Turkish political life; it has witnessed many coups, ideological-racial conflicts, economic collapse and coalition governments formed in parallel with these. Therefore, the political perception managed in each political period has differentiated and has different feedbacks to each party and leader. However, although the elements that affect or take place in the center of the political perception management from time to time differ, it has focused on certain elements. So it can be said that; Turkish political perception management has generally been managed over Islam-secularism, Turkish-Kurdish conflict, as well as democracy and economic life.