Anormal uterin kanamada intrauterin levonorgestrel ve oral noretisteron kombine kullanımının tedavi etkinliği
  1. Tez No: 749588
  2. Yazar: MEHMET FATİH DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Abnormal uterine bleeding, İntrauterin levonorgestrel, oral norethisterone, intermediate spotting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amac Bu araştırmanın amacı; endometriyal polip, adenomyozis veya basit atipisiz hiperplazi nedeniyle anormal uterin kanama şikayeti olan hastalarda intrauterin levonorgestrel tedavisinin oral noretisteron tedavisi ile kombine edilmesinin kanamayı azaltma üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Gerec ve Yontem Bu araştırma 01.01.2018 – 01.11.2021 tarihleri arasında Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütülmüş retrospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmaya Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde endometrial polip, basit atipisiz hiperplazi veya adenomyozis kaynaklı anormal uterin kanama şikayetiyle başvuran ve tedavi alan toplam 220 hasta dahil edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen hastalar, çalışma grubu (grup 1, n=110) (anormal uterin kanama nedeniyle Levonorgestrelli rahim içi araç ile birlikte oral Noretisteron tedavisi alan hastalar) ve kontrol grubu (grup 2, n=110) (anormal uterin kanama nedeniyle sadece levonorgestrelli rahim içi araç tedavisi alan hastalar) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki grubun demografik özellikleri, medikal bilgileri, menstrüasyon düzenleri, tedavi öncesindeki ve tedavinin 3. ve 6. ayındaki ultrason bulguları, hemoglobin, hemotokrit ve ferritin değerleri kaydedilmiş ve gruplar birbiriyle karşılaştırılmıştır. Bulgular Gruplar arasında sosyo-demografik, obstetrik ve medikal özellikler, probe küretaj(PC) ve USG sonuçları açısından fark saptanmamış olup grupların istatiksel olarak benzer olduğu bulunmuştur (p>0.05). Her iki grubun tedavi başlangıcına göre 3. ve 6. ay kontrollerinde menstrüasyon süresinde ve sıklığında istatiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlenmiş olmakla birlikte (p=0.000), gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Her iki grubun 3. ve 6. ay kontrollerinde hemoglobin, ferritin ve hemotokrit değerlerinde istatiksel olarak anlamlı iyileşme gözlemlenmiş (p=0.000), ancak gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). v Hastaların hayat kalitesini en çok etkileyen durumlardan birisi olun ara lekelenme şikayetinin ise hem 3.ay hem de 6.ay kontrollerinde çalışma grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde azaldığı saptanmıştır (p=0.000). Sonuç Her iki tedavi yöntemi de anormal uterin kanamada hem menstrüasyon süresini ve miktarını hem de anemi parametrelerini anlamlı olarak iyileştirmektedir. Bununla birlikte intrauterin levonorgestrel ile tedavi uyumunu en çok zorlaştıran, hastaların hayat kalitesini en çok etkileyen ve levonogestrel ria'ya adaptasyonu en zorlaştıran şikayet olan ara lekelenmenin özellikle ilk 6 ay tedaviye oral norethisteron eklenmesi ile anlamlı olarak iyileşmesinin hasta uyumunu arttırmada iyi bir seçenek olduğu göz ardı edilmemelidir. Anahtar kelimeler Anormal uterin kanama, intrauterin levonorgestrel, oral norethisteron, ara lekelenme
Özet (Çeviri)
Objective The purpose of this research; The aim of this study is to investigate the effect of combining intrauterine levonorgestrel treatment with oral norethisterone treatment on reducing bleeding in patients with abnormal uterine bleeding due to endometrial polip, adenomyosis or simple hyperplasia without atypia. Materials And Methods This research is a retrospective descriptive study conducted at Dr.Sami Ulus obstetrics and Gynecology Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic between 01.01.2018 and 01.11.2021. A total of 220 patients who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic with the complaints of endometrial polyp, simple hyperplasia without atypia or abnormal uterine bleeding due to adenomyosis and received treatment were included in the study. The patients included in the study, they were divided into two groups as Study group (group 1, n=110) (patients receiving oral Norethisterone (Primolut N) treatment with Levonorgestrelintrauterine device (Mirena) for abnormal uterine bleeding) and control group (group 2, n=110) (patients who received only levonorgestrel intrauterine device therapy due to abnormal uterine bleeding). Demographic charecteristics, medical information, menstruation patterns, ultrasound findings before the treatment and at the 3rd and 6th months of the treatment, hemoglobin, hematocrit and ferritin values of both groups were recorded and the groups were compared with each other. Results There was no significant difference between the groups in terms of socio-demographic, obstetric and medical characteristics, probe curettage (PC) and USG results, and they were found to be statistically similar (p>0.05). Although a statistically significant improvement was observed in the duration and frequency of menstruation in the 3rd and 6th month controls compared to the beginning of the treatment of both groups (p=0.000), there was no statistically significant difference between the groups (p>0.05). vii Statistically significant improvement was observed in hemoglobin, ferritin and hematocrit values in the 3rd and 6th month controls of both groups (p=0.000), but no significant difference was found between the groups (p>0.05). The complaint of spotting, which is one of the conditions that most affect the quality of life of the patients, was found to be significantly reduced in both the 3rd and 6th month controls in the study group compared to the control group (p=0.000). Conclusion Both treatment methods significantly improve both the duration and amount of menstruation and the parameters of anemia in abnormal uterine bleeding. However, in the significant improvement of the most common complaint of spotting, which affects compliance and patients' quality of life by causing difficulty in adapting to the intrauterine levonorgestrel treatment, it should especially not be overlooked that the addition of oral norethisterone to the levonorgestrel RIA treatment in the first 6 months shows a better alternative to increasing patient compliance.