ASSESSMENT OF INTERNATIONAL DIGITAL ECONOMY AND SOCIETY INDEX AND FORECASTING OF TURKEY'S DIGITAL ECONOMY
ULUSLARARASI DİJİTAL EKONOMİ VE TOPLUM ENDEKSİ DEĞERLENDİRMESİ VE TÜRKİYE DİJİTAL EKONOMİSİNİN TAHMİNİBELİRLEYİCİLERİ
  1. Tez No: 749990
  2. Yazar: MOHAMED NOUFAL ZERHOUNI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN TUNCAY TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Ekonomi Değerlendirmesi, I-DESI, Türkiye, Entropy, Spearman Korelasyonu, K-Mean Kümelemesi, TOPSIS, Gompertz Modeli, Digital Economy Assessment, I-DESI, Türkiye, Entropy, Spearman's Correlation, K-Mean Clustering, TOPSIS, Gompertz model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, dijital ekonomilerin gelişimini ölçen, ülkeleri kümeleyen ve puanlarını tahmin eden Uluslararası Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (I-DESI)'ini değerlendirmektedir. Her şeyden önce, ilk kriter ağırlıkları AB politika yönelimine göre öznel olarak seçildiğinden, nesnelliği ile karakterize edilen entropi yöntemi kullanılarak oluşturulan yenileriyle karşılaştırılmaktadır. Daha sonra Entropi, TOPSIS ve Entropi tabanlı TOPSIS modelleri kullanılarak I-DESI'nin sıralama modeli değerlendirilmektedir. Dört model arasındaki sıralama uyumu Kendall W. Afterword kullanılarak test edilmiş, AB ülkelerinin benzerliklerini kontrol etmek için ise hiyerarşik ve K-ortalama kümeleme yöntemleri uygulanmıştır. Son olarak, Türkiye'nin boyutsal tahminlerini I-DESI-45 ülke ortalamasının tahminleriyle karşılaştırmak için Gompertz II modeli kullanılarak I-DESI tahmini yapılmıştır. Bulgular, Entropi yönteminin“Bağlanabilirlik”ve“Dijital Teknoloji ve İş Entegrasyonu”boyutlarına, I-DESI puanlama modelinin ise“Bağlanabilirlik”ve“İnsan Sermayesi”boyutlarına en yüksek ağırlıkları verdiğini göstermektedir. Entropi yöntemi ortalama olarak“İnternet Hizmetlerinin Vatandaşlar Tarafından Kullanımı”na“Dijital Kamu Hizmetleri”ne göre yaklaşık iki kat daha fazla ağırlık verirken, I-DESI puanlama modeli her ikisine de aynı ağırlığı vermektedir. Ayrıca, I-DESI modeli ile TOPSIS tabanlı ve Entropi tabanlı modeller arasında çok güçlü bir korelasyon vardır. Entropi tabanlı TOPSIS modelinde orta derecede olumlu bir durum var. Dört sıralama modeli önemli ölçüde birbirine benzerdir. Puanlama modeli ile entropi arasında bulunan farklılıklar, Türkiye gibi“İnternet Hizmetlerinin Kullanımı”boyutunda başarılı olan ülkelerin (çoğunlukla AB dışı) öznel olarak sabit ağırlık, entropinin ürettiğinin neredeyse yarısı kadar olduğu için I-DESI hesaplamasında cezalandırıldığı anlamına gelir. Dört sıralama modeli arasında bulunan korelasyon, sübjektif kriter ağırlıklarının kullanılması ve puan modeli kullanılarak toplanması dahil olmak üzere I-DESI modelinin, objektif çok kriterli karar yöntemleriyle (Entropi ve TOPSIS) karşılaştırıldığında benzer bir puanlama ve sıralama modeli olduğu anlamına gelir. Dört model arasındaki Kendall anlaşması, neredeyse aynı sıraları oluşturdukları anlamına geliyor. Öneriler, stratejileri dijital rekabet gücüne uyarlamak için kullanılabilir. Bu stratejiler şunları içermelidir: Gelecekte I-DESI'de daha yüksek ve daha hızlı puan almak için,“Bağlantı”ve“İnsan Sermayesi”bu iki boyuta daha fazla önem verilecektir, çünkü ikisi birlikte %50'dir. Buna ek olarak, İnternet Hizmetlerinin Kullanımı boyutunun artan performansını koruyarak, bu strateji yönelimi etkili ve anlaşılır olacaktır: (i) Sabit geniş bantın yaygınlaştırılması ve internet hızının artırılması, (ii) Kişilerin temel ve ileri düzeyde BT becerileri (kelime, elektronik tablolar, kodlama) edinmelerine yönelik eğitimlerin artırılması ve eğitim kurumlarından BİT mezunlarının sayısının artırılması, (iii) bankacılık ve alışveriş işlemleriyle ilgili teknolojinin kullanımı ve özellikle kırsal alanlardaki internet kullanıcılarının sayısının artırılması, (iv) e-Devlet hizmetlerinin benzer önde gelen ülkelere göre genişletilmesi ve temel hizmetlerin her bir adımının tamamen çevrimiçi olarak tamamlanmasının mümkün kılınması.
Özet (Çeviri)
This study assesses the International Digital Economy and Society Index (I-DESI), which measures the progress of the digital economy, clusters countries, and forecasts their scores. First of all, because the initial criteria weights are chosen subjectively according to EU policy orientation, they were compared to new ones, generated using entropy method characterized by its objectivity. Then, the ranking model of the I-DESI is assessed by using the Entropy-based, the TOPSIS-based, and the Entropy-based TOPSIS models. Ranks agreement among the four models is tested using Kendall W. Afterword, in order to check the similarities of the EU countries, hierarchical and K-mean clustering methods are performed. At the end, forecasting of the I-DESI, by using Gompertz II model, is performed in order to compare Turkey's forecasts by dimension to the forecasts of the I-DESI-45 countries average. The findings demonstrate that the Entropy method gives the highest weights to“Connectivity”and“Integration of Digital Technology and Business”dimensions, whereas the I-DESI scoring model gives it to“Connectivity”and“Human Capital”. The Entropy method, on average, gives nearly double the weight to the“Use of Internet Services by Citizens”than to the“Digital Public Services”, whereas the I-DESI scoring model gives both the same weight. Also, a very strong correlation exists between the I-DESI model and the TOPSIS-based and the Entropy-based models. While a moderate positive one is with the Entropy-based TOPSIS model. The four ranking models agree to a considerable extent. The differences found between the scoring model and the entropy means that countries (mostly non-EU) who are doing well in“Use of Internet Services”dimension, like Turkey, get penalized in the I-DESI computation as the subjectively fixed weight is almost half what the entropy generated. The correlation found between the four ranking models means the I-DESI model, even including the use of subjective criteria weights and aggregating using the score model is a similar model of scoring and ranking when compared to objective multi-criteria decision methods (Entropy and TOPSIS). The Kendall agreement between the four models means that they generate almost the same ranks. Recommendations could be used to adapt strategies for digital competitiveness. Such strategies should include: Scoring higher and faster in the I-DESI in the future, requires giving more importance to two dimensions: Connectivity and“Human Capital”, because they weight together 50%. Added to that, maintaining the rising performance of Use of Internet Services dimension, this strategy orientation will prove effective and straightforward: (i) Expanding the fixed broadband and increasing internet speed, (ii) Boosting trainings for people to acquire basic and advanced IT skills (word, spreadsheets, coding) and to increase the number of ICT graduates from educational institutions, (iii) Increasing the use of technology related to banking and shopping transactions and the number of internet users in rural areas in particular, (iv) Enhancing e-government services to comparable leading countries and making it possible to complete each step of key services completely online.