İleri evre over kanserinde Bevacizumab tedavisinin etkinliğinin ve yan etki profilinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy and side-effects of Bevacizumab for the treatment of advanced ovarian cancer
  1. Tez No: 750065
  2. Yazar: AYŞEGÜL YÖRÜMEZ KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan over kanseri, kemoterapi, bevacizumab, Recurrent ovarian cancer, chemotherapy, bevacizumab
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medikal Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Over kanseri, endometrium kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen jinekolojik malignitedir. Kadınlarda jinekolojik kanserlere bağlı ölümlerin en yaygın nedenidir. Over kanseri tedavisi için birden fazla seçenek olmasına rağmen, uzun süreli sağ kalım için en iyi tedavi yöntemi hakkında çok az şey bilinmektedir. Son yıllarda over kanserinin hücresel ve moleküler yapısının daha iyi anlaşılması, fonksiyon bozukluğu gösteren moleküler yolakları hedefleyen yeni ajanların gelişmesine yol açmıştır. Bu terapötik hedeflerden bir tanesi de tümör anjiyogenezinde anahtar rol oynadığı gösterilen ve genellikle over kanseri dahil olmak üzere birçok kanserde aşırı eksprese edilen vasküler endotelyal büyüme faktörüdür (VEGF). Bevacizumab, over kanserinde etkili olan bir anti-VEGF monoklonal antikorudur. Bu çalışmada ileri evre over kanseri hastalarının tedavisinde bevacizumabın terapötik etkinliği, sağ kalıma etkisi ve yan etki profilinin retrospektif olarak araştırılması amaçlandı. Çalışmaya Ocak 2010-Ağustos 2020 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda ileri evre over kanseri tanısı ile takip edilmiş, en az üç kür bevacizumab tedavisi almış 40 hasta dahil edildi. Hastaların hastane dosyalarından ve otomasyon sisteminden elde edilen verileri retrospektif olarak incelendi. İleri evre over kanserinde bevacizumabın etkinliğini ele aldığımız çalışmada bevacizumab ile birlikte almış olduğu kemoterapi rejimlerine bakılmaksızın tüm hasta gruplarında medyan genel sağ kalım süresi (OS) 34,98 ay medyan progresyonsuz sağ kalım süresi (PFS) ise 10,8 ay olarak bulundu. Platin sensitif hastalarda medyan OS 37 ay, dirençli hastalarda 26 ay, refrakter hastalarda ise 13 ay olarak bulundu ve sonuçlar istatistiksel olarak anlam değildi (HR 1.578; 95% CI 0.453–5.495; P=0.473). Platin duyarlı hastalarda medyan PFS 11 ay, dirençli hastalarda 9 ay ve refrakter hastalarda 7 ay idi ve sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı değildi (HR 3.604; %95 CI 0.923-14.081; P=0.065). Yapılan tekli ve çoklu analizde 6 kür ve üzerinde bevacizumab tedavisi alan hasta grubunda medyan OS 45 ay iken, 6 kürden az bevacizumab tedavisi alan hastalarda medyan OS 20 ay olarak saptandı ve istatistiksel olarak sonuçlar anlamlıydı (HR 4.125; 95% CI 1.225–13.889; P=0.022). 6 kür ve üzerinde bevacizumab tedavisi alan hasta grubunda medyan PFS 11 ay iken, 6 kürden az bevacizumab tedavisi alan hastalarda medyan PFS 8 ay olarak saptandı ve istatistiksel olarak sonuçlar anlamlıydı (HR 2.519; 95% CI 1.040–6.101; P=0.041). Bevacizumabın yan etki profilini ele aldığımızda hastaların 28'inde (%70) bevacizumab ile ilişkili olabilecek yan etkiler görülürken; 12'sinde (%30) herhangi bir yan etki saptanmamıştır. Hastaların 2'sinde (%5) grade 3 hipertansiyon, 2 (%5) hastada grade 1 proteinüri saptandı. Bir hastada (%2,5) grade 3 kanama gerçekleşirken 2 hasta (%5) grade 3 bağırsak obstrüksiyonu nedeniyle opere edilmiştir. Sonuç olarak, optimal dozaj, tedavi süresi, kemoterapi rejimi gibi cevaplanmamış sorular olmasına rağmen, mevcut kanıtlar bevacizumab kombinasyon tedavisinin over kanserli hastalar için mevcut tedavi seçenekleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ovarian cancer is the second most common gynecological malignancy after endometrial cancer. It is the most common cause of death from gynecological cancers in women. Although there are multiple options for the treatment of ovarian cancer, little is known about the best treatment for long-term survival. In recent years, a better understanding of the cellular and molecular structure of ovarian cancer has led to the development of new agents targeting dysfunctional molecular pathways. One of these therapeutic targets is vascular endothelial growth factor (VEGF), which has been shown to play a key role in tumor angiogenesis and is often overexpressed in many cancers, including ovarian cancer. Bevacizumab is an anti-VEGF monoclonal antibody that acts in ovarian cancer. In this study, it was aimed to retrospectively investigate the therapeutic efficacy, survival effect and side-effect profile of bevacizumab in the treatment of patients with advanced ovarian cancer. The study included 40 patients who were followed up with the diagnosis of advanced ovarian cancer in Gazi University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Department of Medical Oncology between January 2010 and August 2020, and received at least three time bevacizumab treatment. The data obtained from the hospital files and automation system of the patients were analyzed retrospectively. In our study, in which we examined the efficacy of bevacizumab in advanced ovarian cancer, the median overall survival (OS) was 34.98 months and the median progression-free survival (PFS) was 10.8 months in all patient groups, regardless of the chemotherapy regimens they received together with bevacizumab. The median OS was 37 months in platinum-sensitive patients, 26 months in resistant patients, and 13 months in refractory patients, and the results were not statistically significant (HR 1.578; 95% CI 0.453–5.495; P=0.473). The median PFS was 11 months in platinum-sensitive patients, 9 months in resistant patients, and 7 months in refractory patients, and the results were not statistically significant (HR 3.604; 95% CI 0.923-14.081; P=0.065).In the single and multiple analysis, the median OS was 45 months in the group of patients who received 6 cycles or more of bevacizumab treatment, while the median OS was 20 months in the patients who received less than 6 cycles of bevacizumab therapy, and the results were statistically significant (HR 4.125; 95% CI 1.225–13.889; P= 0.022). While the median PFS was 11 months in the group of patients who received 6 cycles or more of bevacizumab treatment, the median PFS was 8 months in patients who received less than 6 cycles of bevacizumab therapy, and the results were statistically significant (HR 2.519; 95% CI 1.040–6.101; P=0.041). When we consider the side effect profile of bevacizumab, side effects that may be related to bevacizumab were observed in 28 (70%) of the patients; No side effects were detected in 12 (30%) of them. Grade 3 hypertension was found in 2 (5%) patients, and grade 1 proteinuria was found in 2 (5%) patients. Grade 3 bleeding occurred in one patient (2.5%), while 2 patients (5%) were operated for grade 3 intestinal obstruction. In conclusion, although there are unanswered questions such as optimal dosage, duration of treatment and optimal chemotherapy regimen, current evidence indicates that combination therapy with bevacizumab has an important place among the current treatment options for patients with ovarian cancer.