İleri evre over kanseri hastalarında bevacizumab etkinliğinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the efficacy of bevacizumab in advanced stage ovarian cancer patients
- Tez No: 931755
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKKAN EVRENSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Over kanseri, bevacizumab, platin duyarlı, platin rekürren, platin de novo, Ovarian cancer, bevacizumab, platinum-sensitive, platinum-recurrent, platinum de novo
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Çalışmamızda lokal ileri evre over kanseri hastaları ile rekürrens gelişmiş over kanseri hastalarında kemoterapi ile bevacizumab kombinasyonunun etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010 – Şubat 2024 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Tıbbi Onkoloji bölümünde over kanseri tanısı alan 18 yaş ve üzeri, bevacizumab tedavisi alan 106 hasta çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışmamızda bevacizumab tedavisi alan 106 hastanın medyan progresyonsuz sağ kalım (PFS) süresi 9,50 ay ve medyan genel sağ kalım (OS) süresi 28 ay bulundu. Over kanserli hastaların platin duyarlılığına göre OS farklılık göstermemekteydi (p=0,083). Platin duyarlılık saptanan hasta grubunda medyan OS süresi 30,10 ay, platin resistansı gözlenen hasta grubunda ise 14,80 ay idi. Platin duyarlı de novo hastalarda medyan OS 9,60 ay ve platin duyarlı rekürren hastalarda 10,50 ay bulundu. Over kanserli hastaların platin duyarlılığına göre PFS farklılık göstermekteydi (p=0,016). Bevacizumab idame tedavisi genel sağkalım süresinde farklılık göstermemekteydi (p=0,166). Bevacizumab alan hastalarda %14 grade 4 nötropeni, %30 grade 3 anemi, %18 hipertansiyon ve %3 hastada epistaksis gibi yan etkiler geliştirdiği görüldü. Tartışma ve Sonuç: Sonuç olarak over kanseri tedavisinde kemoterapi ile birlikte bevacizumab etkin bir tedavidir. Hem de-novo hastalıkta, hem platin sensitif hastalıkta platin içeren dublet kemoterapileriyle kombine kullanımı ve sitotoksik kemoterapi sonrası idame tedavi olarak verilmesi over kanserli hastalarda sağkalımı artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the efficacy of the combination of chemotherapy and bevacizumab in patients with locally advanced ovarian cancer and in those who have developed recurrent ovarian cancer. Materials and Methods: A total of 106 patients aged 18 and over, diagnosed with ovarian cancer and treated with bevacizumab in the Medical Oncology department at Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Hospital between January 2010 and February 2024, were included in the study. Findings: In our study, the median progression-free survival (PFS) of 106 patients receiving bevacizumab therapy was found to be 9.50 months, and the median overall survival (OS) was 28 months. There was no difference in OS based on platinum sensitivity in patients with ovarian cancer (p=0.083). The median OS was 30.10 months in the group with platinum sensitivity, and 14.80 months in the group with platinum resistance. In platinum-sensitive de novo patients, the median OS was 9.60 months, while in platinum-sensitive recurrent patients, it was 10.50 months. PFS differed according to platinum sensitivity in ovarian cancer patients (p=0.016). Bevacizumab maintenance therapy did not show a difference in overall survival (p=0.166). In patients receiving bevacizumab, side effects such as grade 4 neutropenia in 14%, grade 3 anemia in 30%, hypertension in 18%, and epistaxis in 3% of patients were observed. Discussion and Conclusion: In conclusion, bevacizumab is an effective treatment in ovarian cancer when combined with chemotherapy. Its use in combination with platinum-based doublet chemotherapies in both de novo disease and platinum-sensitive disease, as well as its administration as maintenance therapy following cytotoxic chemotherapy, improves survival in patients with ovarian cancer.