Antenatal tanı konulan fetal abdominal kist olgularının antenatal seyri ve postnatal sonuçları
Antenatal progress and postnatal results of fetal abdominal cysts diagnosed by antenatal
- Tez No: 750135
- Danışmanlar: PROF. DR. MİĞRACİ TOSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: fetal ultrasonografi, fetal abdominal kist, postnatal sonuçlar
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç Antenatal tanı konulan fetal abdominal kist olgularının doğum öncesi ve doğum sonrasındaki seyrinin değerlendirilmesi. Hastalar ve Yöntem Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji polikliniğinde 2002-2021 yılları arasında fetal abdominal kist tanısı konulan olgular çalışmaya dahil edildi. Tanı anındaki gravida, parite, gebelik haftası, anne yaşı, kistin boyutu ve karekteri, doğum öncesi ve sonrasındaki seyirleri değerlendirildi. Bulgular Antenetal olarak toplam 68 abdominal kist olgusu tespit edildi. Tanı anındaki ortalama gebelik haftası 21.8 (12+0 – 36+0 ) hafta idi. Olguların %54'ü pelvik bölgede, %68'i basit karakterde ve %89'u avaskülerdi. Antenatal takipte kistlerin %26'sı kaybolurken, %5'i küçüldü, %16'sı aynı boyutta kaldı ve %53'ünde kistin boyutu artış gösterdi. Kistlerin çoğunluğu üriner sistemden köken alırken (%42), %17'si over , %14'ü gastro intestinal, %4'ü surrenal bez ve %2'si safra kesesi kaynaklıydı. Kistlerin %19'una antenatal dönemde kaynaklandığı sistem yönünden ayırıcı tanı konulamadı. Olguların %22 'sinde doğum sonrası cerrahi müdahale gerekti. Tartışma ve Sonuç Fetal abdominal kistlerin çoğunluğu üriner sistemden kaynaklanmaktaydı. Renal kistlerin antenatal dönemde tanı anındaki kist boyutu 20 mm'den büyükse kistin büyüme eğilimindeydi. Gastrointestinal sistemden kaynaklanan kistlerin ayırıcı tanısı zor ve doğum sonrası cerrahi müdahale gereksinimi daha fazlaydı. Tanı anında kist boyutu beş cm'den küçük olan over kistlerinin antenatal takipte gerlileme ihtimali ve doğum sonrası cerrahi müdahale gereksinimi düşüktü.
Özet (Çeviri)
Objective There is little information on which to base prognostic counselling as to whether an antenatally diagnosed fetal abdominal cyst will grow or shrink, or need surgery. This study aims to provide contemporary data on prenatally diagnosed fetal abdominal cysts in relation to their course and postnatal outcomes. Materials and Methods Fetal abdominal cysts diagnosed over 20 years in a single centre were identified. The gestational age at diagnosis and cyst characteristics at each examination were recorded (size, location, echogenity, septation, vascularity) and follow-up data from postnatal visits collected. Results Sixty-eight abdominal cysts were identified antenatally at 21.8 weeks (range 12+0 – 36+0). The majority were pelvic (54%), simple (68%) and avascular (89%). Antenatally, 26% resolved spontaneously; 5% reduced in size; 16% were stable and 53% increased in size. The majority of cysts were urinary system (42%), followed by overian (17%), intestinal system (%14), choledochal (2%), adrenal origin (4%) respectively. In 19% the antenatal diagnosis was not obvious. 22% of the cysts that persisted postnatally required surgical intervention. Conclusions The majority of fetal abdominal cysts originated from the urinary system. If the cyst size of renal cysts was larger than 20 mm at the time of diagnosis in the antenatal period, the cyst tended to grow. Differential diagnosis of cysts originating from the gastrointestinal tract was difficult and postpartum surgical intervention was required more. Ovarian cysts with a cyst size less than 5 cm at the time of diagnosis were less likely to regress in antenatal follow-up and require postpartum surgical intervention. Keywords :fethal ultrasonografi, fethal abdominal cyst, postnatal results