Saarc'ın güney Asya'daki konumu; Zorluklar ve fırsatlar
Saarc's position in south Asia; Challenges and opportunities
  1. Tez No: 750134
  2. Yazar: MAZAHER RAIS ZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: SAARC, South Asia, Constructivism, Opportunities and Challenges
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü (SAARC), üye ülkeler arasında ekonomik ve kültürel işbirliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuş nüfus bakımından en büyük bölgesel örgüttür. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'dan başlayan bölgeselleşme ve bölgesel bütünleşme dalgası zamanla diğer bölgelere de yaymıştır. Belgeselciliğin genişlemesiyle birlikte, bu olguyu açıklamak için işlevsellik, yeni işlevsellik, karşılıklı bağımlılık ve kurumsalcılık gibi çeşitli teoriler ortaya çıkmıştır. Belgeselcilik eğilimlerden etkilenen bölgelerden biri de Güney Asya olmuştur. Bu nedenle, bu bölge ülkeleri bölgesel işbirliğini kolaylaştırmak için bölgesel kurumlar oluşturmaya başlamıştır. Bu tezde, uluslararası ilişkiler ve bölgesel çalışmalar alanındaki önemli yaklaşımlardan biri olan konstrüktivizm yaklaşım vurgulanarak, uluslararası ilişkilerde yakınsama ve bölgecilik kategorisi açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra bu yaklaşımın bölgecilik ve bölgesel yakınsama konusundaki tutumu ve bölgecilikte ve özellikle bölgeselleşmenin derinleşmesi ve kurumsallaşmasında ve bölgesel yakınsamada etkili faktörler olarak kabul edilen unsur ve değişkenler bu yaklaşım tarafından ele alınmış ve kavramsallaştırılmıştır. Bu tezde, uluslararası ilişkiler ve bölgesel çalışmalar alanındaki önemli yaklaşımlardan biri olan konstrüktivizm yaklaşım vurgulanarak, uluslararası ilişkilerde yakınsama ve bölgecilik kategorisi açıklanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda ilk olarak konstrüktivizmin teorik temellerini açıklamıştır. Daha sonra bu yaklaşımın bölgecilik ve bölgesel yakınsama konusundaki tutumu ve bölgecilikte ve özellikle bölgeselleşmenin derinleşmesi ve kurumsallaşmasında ve bölgesel yakınsamada etkili faktörler olarak kabul edilen unsur ve değişkenler bu yaklaşım tarafından ele alınmış ve kavramsallaştırılmıştır. Son olarak, bu yaklaşımın bölgesel çalışmalar ile yakınsama ve bölgecilik alanında yeni bir ufuk açabildiği belirtilmektedir. Öyle ki günümüzde yakınsama ve bölgecilikle ilgili çalışmalar ve özellikle karşılaştırmalı analiz alanında önemli yaklaşımlardan biri haline gelmiştir. Bu tezin amacı, SAARC örgütünün rolüne ve bu örgütün bölgede karşılaştığı sorun ve fırsatlara odaklanarak Güney Asya'daki belgeselciliği incelemektir. Altyapı sorunları, üyeler arasındaki toprak ve sınır sorunları, bölgedeki dengesiz güç yapısı, yoksulluk ve ekonomik zayıflık sorunları, Hindistan-Pakistan ikili sorunlarının etkisi ve organizasyonu engelleyen diğer konular SAARC'ın önündeki zorluklar olarak belirlenmiştir. Ayrıca SAARC örgütünün iç reformu, Çin'in bu örgüte daimi üye olarak katılması ve bunun olumlu etkileri, SAARC üyeleri arasındaki işbirliği ihtiyacının ciddiye alınması ve gelecekte SAARC üyeleri arasında işbirliğine olumlu bir bakış açısı getirilmesi de SAARC için fırsat ve önemli hususlar arasındadır. Anahtar Kelimeleri: SAARC, Güney Asya, Konstrüktivizm, Fırsatlar ve Zorluklar.
Özet (Çeviri)
South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is the largest regional organization in terms of population, which was created to provide economic and cultural cooperation among member countries. The wave of regionalization and regional integration that started in Europe after the Second World War spread to other regions over time. With the expansion of documentaryism, various theories such as functionality, new functionality, interdependence and institutionalism have emerged to explain this phenomenon. One of the regions affected by documentary trends was South Asia. Therefore, these regional countries have started to establish regional institutions to facilitate regional cooperation. In this thesis, the constructivism approach, which is one of the important approaches in the field of international relations and regional studies, has been emphasized and the category of convergence and regionalism in international relations has been tried to be explained. Then, the attitude of this approach on regionalism and regional convergence, and the factors and variables that are considered to be effective factors in regionalism, especially in the deepening and institutionalization of regionalization and regional convergence have been discussed and conceptualized by this approach. In this thesis, the constructivism approach, which is one of the important approaches in the field of international relations and regional studies, has been emphasized and the category of convergence and regionalism in international relations has been tried to be explained. In this context, he first explained the theoretical foundations of constructivism. Then, the attitude of this approach on regionalism and regional convergence, and the factors and variables that are considered to be effective factors in regionalism, especially in the deepening and institutionalization of regionalization and regional convergence have been discussed and conceptualized by this approach. Finally, it is stated that this approach can open a new horizon in the field of convergence and regionalism with regional studies. So much that today, studies on convergence and regionalism has become one of the important approaches, especially in the field of comparative analysis. The aim of this thesis is to examine documentarianism in South Asia by focusing on the role of SAARC and the problems and opportunities it faces in the region. Infrastructure problems, territorial and border problems between members, unbalanced power structure in the region, problems of poverty and economic weakness, the impact of India-Pakistan bilateral problems and other issues that hinder the organization have been identified as challenges for SAARC. In addition, the internal reform of the SAARC organization, China's permanent membership in this organization and its positive effects, the need for cooperation among SAARC members to be taken seriously, and a positive perspective on cooperation among SAARC members in the future are among the opportunities and important issues for SAARC.