Nationalism and national identity of Western Ukraine in the post-Soviet era
Sovyet sonrası dönemde Batı Ukrayna'nın milliyetçiliği ve ulusal kimliği
- Tez No: 750150
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT HAKKI CAŞIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: antropoloji, Bandera, OUN-UPA, milliyetçilik, ulusal kimlik, Ukrayna milliyetçiliği, Ukrayna, anthropology, Bandera, OUN-UPA, nationalism, national identity, Ukrainian nationalism, Ukraine
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
Bu araştırma, Batı Ukrayna'da Ukrayna milliyetçiliğinin özünü ve kökenlerini, Ukraynalıların kimlik kategorilerini analiz etmek ve modern ulusal Ukraynalı kimliğinin nasıl inşa edildiğine ışık tutmak üzere tasarlanmıştır. Çalışmanın amacı ortak dil, ortak din ve ortak tarihsel hafıza ile belirlenen yaygın ulus tanımına uymayan karmaşık Ukrayna milliyetçiliğinin daha geniş ulusalcılık bağlamında anlaşılmasını sağlamaktır. Antropolojik saha çalışması, katılımcı gözlemlerine ve 2014-2019 yılları arasında ağırlıklı olarak Lviv'de gerçekleştirilen toplam 35 derinlemesine görüşmeye dayanmaktadır. Ayrıca, Ukrayna milliyetçiliği kavramını tam olarak keşfetmek için, tarihi boyunca kullanılan ulusal sembollerin, mitlerin, geleneklerin ve tarihsel hafızanın analizleri incelenmiştir. Buna ek olarak, mevcut siyasi koşullar bağlamında dinin ve OUN-UPA faaliyetlerinin Ukrayna milliyetçiliğini şekillendirmedeki rolü de çalışmada analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, Ukrayna milliyetçiliğinin kökeninin Batı Ukrayna'da olduğunu ve ardından Ukrayna'nın batısından ülkenin doğu bölgelerine yayıldığını göstermiştir. Öte yandan, Euromaidan Devrimi ve Rusya ile devam eden savaş gibi son gelişmeler, Ukrayna milliyetçiliğini yeniden şekillendirmekte ve inşa etmektedir. Bu gelişmeler ayrıca Batı Ukrayna ile ilişkilendirilen Stepan Bandera efsanesinin de yeniden dirilişine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research is designed to examine the essence and roots of Ukrainian nationalism of the Western Ukraine, categories of identity regarding Ukrainians and to present how modern Ukrainian national identity is constructed. The aim of the study is to understand within the broad context of nationalism the complexity of Ukrainian nationalism that does not fit the commonly used definition of a nation; common language, common religion and common historical memory. The anthropological fieldwork is based on participant observation and in total 35 in-depth interviews which were conducted mainly in Lviv between 2014-2019. Moreover, in order to fully explore the notion of Ukrainian nationalism an analysis of national symbols, myths, traditions, and historical memory through its history is evaluated. Furthermore, the study analyzes the role of religion and OUN-UPA activities in shaping Ukrainian nationalism placing it also in the context of current political circumstances. The results of the research indicate that Ukrainian nationalism has its origins in Western Ukraine and then it spread from the West of Ukraine to the eastern parts of the country. As a consequence of the latest events; the Euromaidan Revolution, and the ongoing war with Russia, Ukrainian nationalism is being re-shaped and re-constructed. Those events caused also the resurrection of Stepan Bandera's myth that is associated with Western Ukraine.