The resurgent opposition in Russia's relations with the west: A neoclassical realist analysis of Russian foreign policy towards the west in the 21st century
Rusya'nın batı ile ilişkilerinde yeniden yükselen karşıtlık: Rusya'nın 21. yüzyılda batı'ya yönelik dış politikası'nın neoklasik realist bir analizi
- Tez No: 1001393
- Danışmanlar: PROF. DR. DOUG STOKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güç dengesi, Milliyetçilik, Rus yayılmacılığı, Strateji, Power balance, Nationalism, Russian diffusionism, Strategy
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Exeter
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Siyaset Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 21. yüzyılda Rusya Federasyonu'nun Batı'ya yönelik dış politikasında yeniden yükselen karşıtlığı analiz etmeyi amaçlamaktadır. Soğuk Savaş sonrasında yaygın olan küreselleşme fikri, Sovyet sonrası Rusya'nın liberal-kapitalist ABD liderliğindeki Batı ile bir dönüşüm ve yakınlaşma yoluyla bütünleşeceği yönündeki varsayımlara dayanmaktaydı. Ancak 2000'li yılların başından itibaren Rusya-Batı ilişkilerinde bir yakınlaşmadan ziyade karşıtlık yaşanmıştır. Artan karşıtlık 2014'teki Ukrayna krizinden sonra çok daha açık bir şekilde belirginleşmiş ve bu hadisenin uluslararası politika üzerinde önemli etkileri olmuştur. Bu nedenle, bu çalışma“Sovyet sonrası Rusya'nın Batı'ya yönelik dış politikasında yükselen karşıtlığın temel faktörleri nelerdir?”sorusuna yanıt aramaktadır. Çalışmada söz konusu temel faktörleri keşfetmek için, göreceli güç kapasitesi gibi uluslararası yapısal etkilerin ve algılar ve ulusal kimlik gibi ülke içi etkenlerin Rus dış politikasını nasıl yönlendirdiğini açıklamak üzere neoklasik realist bir teorik çerçeve kullanılmıştır. Bu temelde, tez, Rusya'nın Batı'ya karşı artan düşmanlığının her şeyden önce uluslararası yapısal faktörler ve dolayısıyla göreceli güçten kaynaklandığını öne sürmektedir. Uluslararası sistemdeki güç değişimleri ve Rusya'nın 2000'li yıllarda ekonomik olarak toparlanmasıyla birlikte Moskova, Batı'ya karşı kendine yakın coğrafyalarda nüfuzunu artırmak noktasında daha aktif davranmaya başlamıştır. Böylece ABD liderliğindeki Batı'nın hegemonyasını korumaya yönelik tutumları Rusya'nın güç dengesi politikalarıyla çatışmış ve karşılıklı tehdit algılamalarına neden olmuştur. Diğer yandan, bu çalışma, Rus devlet liderlerinin göreceli güç algılarının uluslararası sistemin teşviklerine karşılık vermede önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, Rus ulusal devlet kimliği, son yıllarda Rusya'nın dış politikasına etki eden Batı muhalifi bir temayülü yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse the resurgent opposition in the Russian Federation's foreign policy towards the West in the 21st century. After the Cold War, the common idea of globalisation was based on the early assumptions that post-Soviet Russia would be integrated with the liberal-capitalist US-led West through transformation and convergence. However, since the beginning of the 2000s, far from profound convergence, there has been a deterioration in Russia-West relations. As the rising antagonism became strongly evident after the Ukraine crisis in 2014, it had significant effects on international politics. Therefore, this study seeks to figure out,“What are the key factors contributing to the increasing opposition in post-Soviet Russia's foreign policy towards the West?”To explore the key factors, this study uses a neoclassical realist theoretical framework to explain how international structural incentives such as relative power capabilities, and intrastate factors such as perceptions and national identity drive Russian foreign policy. On this basis, this thesis argues that international structural factors and hence relative power are the primary drivers of Russia's increasing antagonism towards the West. With the power shifts in the international system and Russia's economic recovery in the 2000s, Moscow's behaviour became more active in searching for influence in the external environment vis-à-vis the West. Thus, US-led Western attitudes to preserve their hegemony have clashed with Russian balance of power politics, causing mutual threat perceptions. On the other hand, this study demonstrates that Russian state leaders' perceptions of relative power have been important in responding to the international systemic incentives. Likewise, Russian national state identity has represented the anti-Western orientation that influenced Russian foreign policy in recent years.