Gebelikte yaşam kalitesi ölçeğinin Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of the pregnancy quality of life (QOL-GRAV)scale
- Tez No: 750165
- Danışmanlar: PROF. SERAP EJDER APAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Ebe, gebelik, geçerlilik, güvenilirlik, yaşam kalitesi, Midwife, pregnancy, quality of life, reliability, validity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Gebelikte Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasının yapılarak Türk toplumuna kazandırılması ve gebelerin yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, Bayburt il merkezinde faaliyet gösteren tek kamu hastanesi olan Bayburt Devlet Hastanesi'nde Nisan 2021- Nisan 2022 tarihleri arasında metodolojik olarak yapılmıştır. Araştırmada, örneklem seçilmeden araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan toplam 360 gebe ile çalışılmıştır. Geçerlilik-güvenilirlik analizinde dil ve kapsam geçerliliği, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, cronbach alfa kat sayısı kullanılmıştır. Bulgular: Gebelikte Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin uzman görüşleri ile kapsam geçerliliği yapılmıştır. Ölçeğin açıklayıcı faktör analizi sonucunda tek faktörlü bir yapıda ve faktör yüklerinin uygun aralıkta olduğu belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise ölçeğin tek faktörlü yapısının geçerli olduğu ve uyum indekslerinin uygun olduğu bulunmuştur. İç tutarlılık analizlerinde, madde toplam puan korelasyonlarının yeterli olduğu ve ölçeğin toplam Cronbach alfa katsayısının I. Trimester için 0.628, II. Trimester için 0.727, III. Trimester için 0.698 olduğu bulunmuştur. Sonuç: Gebelikte Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin Türkçe geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı oluğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Turkish validity and reliability of the Pregnancy Quality of Life Scale The aim of the study was to bring them into Turkish society and to evaluate the quality of life of pregnant women. Material and method: The study was carried out methodologically between April 2021 and April 2022 at Bayburt State Hospital, which is the only public hospital operating in the city center of Bayburt. In the study, a total of 360 pregnant women who met the research criteria and volunteered to participate in the study were examined without selecting a sample. Validity and reliability analysis of language and content validity, explanatory and confirmatory factor analysis, Cronbach's alpha coefficient were used. Results: Content validity of the Quality of Life in Pregnancy Scale was carried out with expert opinions. As a result of the explanatory factor analysis of the scale, it was determined that it had a single-factor structure and factor loads were in the appropriate range. As a result of the confirmatory factor analysis, it was seen that the single-factor structure of the scale was valid and the fit indices were appropriate. In the internal consistency analysis, item-total score correlations are sufficient, and the total Cronbach's alpha coefficient of the scale is 0.628 for I. Trimester and 0.727 for II. Three-month period, III. It was found to be 0.698 for trimester. Conclusion: It has been determined that the Pregnancy Quality of Life Scale is a valid and reliable measurement tool in Turkish.