COVİD-19 pandemisi sürecinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi sağlık çalışanlarının COVİD-19 aşı uygulama öncesi ve sonrasındaki anksiyete ve depresyonun değerlendirilmesi
- Tez No: 750316
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN AKÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, SARS-COV-2, aşı, anksiyete, depresyon, COVID-19, SARS-COV-2, vaccine, anxiety, depression
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş:Pandemi gibi tüm dünyayı etkileyen ölümlere neden olan salgınlarda sağlık sistemi, en zorlu çalışan kurumlar arasında yer almaktadır. Pandemilerde genelde sağlık sistemleri, özelde ise sağlık profesyonelleri için çalışma yükü ve stresi belirgin derecede artmaktadır. COVİD 19 ve daha önceki SARS ve benzeri pandemi dönemlerinde yapılan çalışmalar kişisel koruyucu ekipmanları gerekli durumlarda uygun şekilde kullanan sağlık çalışanlarının depresyon, anksiyete ve stres puanlarının daha düşük olduğunu göstermiştir. Biz de çalışmamızda koruyucu bir hizmet olan aşı uygulamasının sağlık çalışanlarının ruh sağlığı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Veri toplama aracı olarak, ilgili literatür doğrultusunda geliştirilen araştırmacı tarafından hazırlanan 20 soruluk anket formu ve 21 soruluk Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve 21 soruluk BeckAnksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalamasının 29,86±5,83 olduğu, %54'nün kadın olduğu, %22,5'inin acil serviste çalıştığı, %77,5'inin acil servis dışında çalıştığı, %54'nün hekim olduğu, %40'nın hekim dışı sağlık personeli olduğu, %6'nın hastane personeli olduğu saptanmıştır. Katılımcıların BAÖ ve BDÖ puanlarının aşı sonrasında istatistiksel olarak anlamlı derecede düştüğü görülmüştür. Aşı öncesi ve sonrası BAÖ puanları değerlendirildiğinde yaşadığı yer belde/köy olanlarda, hastanedeki görevi hastane personeli olanlarda, koruyucu ekipmanlardan eldiveni, cerrahi maskeyi, N95/FFP2 türü maskeyi nadiren/ara sıra kullananlarda ve koruyucu ekipmanlardan siperlik ya da koruyucu gözlüğü, tek kullanımlık önlük/tulumu hiç kullanmayanlarda aşı öncesi ve sonrasında BAÖ paunlarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir değişim görülmemiştir. Tartışma: Çalışmamızda koruyucu ekipman kullanımının güvenlik duygusu sunarak potansiyel psikolojik faydalar sağladığı, anksiyetenin yönetilmesine yardımcı olduğu, aşı uygulamasının ardından da bu potansiyel faydaların ruhsal durumda klinik olarak anlamlı düzelmelere katkı sağladığı görülmüştür. Aşı uygulaması sonrasında pandeminin başka bir“yeni”döneme geçtiğini, aşının sağlık çalışanlarının haklı olarak duydukları kaygılarını, depresif yakınmalarını azalttığını, uzunca bir süre yaşamak zorunda kaldığı can kayıplarının yoğun olduğu dönem sonrası için daha iyi bir dönem olacağı hakkında umutlarını arttırdığını, uygun koruyucu ekipman kullanımı ile de bu yeni koruyucu faktörün birleşmesinin daha iyi bir ruhsal durum halinin oluşmasına katkı sağladığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The health system is among the hardest working institutions in epidemics that cause deaths that affect the whole world, such as the pandemic. In pandemics, the workload and stress increase significantly for health systems in general and for health professionals in particular. Studies conducted during COVID 19 and previous SARS and similar pandemic periods have shown that healthcare workers who use personal protective equipment appropriately when necessary have lower depression, anxiety and stress scores. In our study, we aimed to investigate the effect of vaccination, which is a preventive service, on the mental health of healthcare workers. Material method: This study was carried out at Aydın Adnan Menderes University Practice and Research Hospital. It is a cross-sectional and descriptive study. As data collection tools, a 20-question questionnaire developed by the researcher, developed in line with the relevant literature, and the 21-item Beck Depression Inventory (BDI) and 21-question Beck Anxiety Inventory (BAI) were used. Results: The mean age of the participants was 29.86±5.83, 54% were women, 22.5% worked in the emergency room, 77.5% worked outside the emergency room, 54% were physicians, 40% It was determined that the patients were non-physician health personnel and 6% were hospital personnel. It was observed that the BAI and BDI scores of the participants decreased statistically significantly after vaccination. When the BAI scores before and after vaccination are evaluated, those who live in a town/village, those who work at the hospital, those who use gloves, surgical masks, N95/FFP2 type masks from protective equipment rarely/occasionally, and those who use visors or protective glasses, disposable gowns/ There was no statistically significant change in BAI scores before and after vaccination in those who never used the overalls. Conclusion: In our study, it was seen that the use of protective equipment provides potential psychological benefits by providing a sense of security, helps to manage anxiety, and these potential benefits contribute to clinically significant improvements in mental status after vaccination. After the vaccination, it was stated that the pandemic passed into another“new”period, that the vaccine reduced the anxiety and depressive complaints of health workers, increased their hopes that it would be a better period after the heavy loss of life that they had to live for a long time, the use of appropriate protective equipment. We think that the combination of this new protective factor and this new protective factor contributes to the formation of a better mental state.