Üstün yetenekli çocukların ebeveynlerinin mükemmeliyetçilikleri ile stres algıları ve psikopatoloji düzeylerinin incelenmesi
Examination of perfectionism, perceptions of stress and the levels of psychopathology of the parents of gifted children
  1. Tez No: 750334
  2. Yazar: DENİZ GİZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LUT TAMAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün yetenekli çocuk, ebeveyn mükemmeliyetçiliği, ebeveyn stresi ve psikopatoloji, Gifted child, parental perfectionism, parental stress and psychopathology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın temel amacı üstün yetenekli çocukların ebeveynlerinin, mükemmeliyetçi tutumları ile stres ve psikopatoloji düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmaya Adana BİLSEM velilerinden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen, 223 ebeveyn katılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları, Mükemmeliyetçilik Ölçeği (APS), Anne Baba Stres Ölçeği (ABSÖ), Belirti Tarama Testi Ölçeği (SCL90) ve araştırmacının hazırlamış olduğu Kişisel Bilgi Formu şeklindedir. Araştırmanın sonucuna göre üstün yetenekli çocukların ebeveynlerinin mükemmeliyetçiliklerinin ebeveyn stresi ve psikopatoloji düzeyleri üzerinde bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Mükemmeliyetçiliğin alt ölçeklerinden standartlar ve çelişki değişkenlerinin, ebeveyn stresi ve ebeveyn psikopatolojisi değişkenleri üzerinde anlamlı birer yordayıcı olduğu görülmüştür. Bununla birlikte üstün yetenekli çocukların ebeveynlerinin mükemmeliyetçiliklerinin stresleri ile psikopatolojileri arasındaki ilişkide kısmi aracılık etkisine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the perfectionist attitudes, stress and psychopathology levels of the parents of gifted children. In the research, 223 parents, selected by convenience sampling method, from Adana BİLSEM parents were participated. In the study, Perfectionism Scale (APS), Parental Stress Scale (ABSÖ), Symptom Screening Test Scale (SCL90) and Personal Information Form prepared by the researcher, were used as data collection tools. According to the results of the study, it was determined that the perfectionism of the parents of gifted children had an effect on the levels of their parental stress and psychopathology. Standards and conflict variables, which are subscales of perfectionism, were found to be significant predictors of parental stress and parental psychopathology variables. In addition to this, it has been observed that the perfectionism of the parents of gifted children has a partial mediating role in the relationship between their stress and their psychopathology.