The importance of blockchain technology and cryptocurrencies for financial markets and institutions
Finansal piyasalar ve kurumlar için blokzincir teknolojisinin ve kripto paraların önemi
  1. Tez No: 750406
  2. Yazar: AURDRIENE NJOMENI TIENCHEU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYD EBRAR LEVENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Blokzincir Teknolojisi, Kripto Paralar, Finansal Piyasalar, Bitcoin, Ethereum, Blockchain Technology, Cryptocurrencies, Financial Markets, Bitcoin, Ethereum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Blockzincir, yalnızca finansal varlıkları değil, her türlü varlığı kaydetmek, envanterini çıkarmak ve aktarmak için kullanılabilecek merkezi olmayan bir kamu kaydıdır. Şifreleme ve konsensus yöntemlerini kullanan Blockchain, bir tür dağıtık defter teknolojisi anlamına gelir. Bu, verilerin tek bir yerde tutulması yerine birçok yerde tutulması anlamına gelir. Bitcoin zinciri, blokzincirin genel olarak bilinen ilk uygulaması oldu. Blokzincirler ilk ortaya çıktığında merkezi olmama, şifreleme, konsensus ve değişmezlik gibi şeyler için kullanılıyorlardı. O zamandan beri, farklı şeyler için kullanılan birçok farklı blokzinciri türü olmuştur. Bankacılık ve finans uzmanları, işlemleri halletmek ve dijital para birimleri oluşturmak için ve ayrıca insanların anlaşmazlıkları hızlı ve verimli bir şekilde çözmelerine yardımcı olmak için tedarik zinciri uygulamalarında blokzinciri teknolojisini kullanmaktadır. Tek bir yetkili kaynak tarafından yönetilen bir“merkezi veri tabanı”geleneksel finansal sistemde yaygındır. Bunun yerine, blokzinciri teknolojisi, sürekli artan sayıda girişi işleyebilen dağıtılmış bir veritabanının kurulmasını sağlarken, aynı zamanda defterin birden çok ağda sürekli olarak senkronize edilmesini ve güncellenmesini sağlar. Bu bağlamda bu tez, blockchain teknolojisinin bir gelişimi olarak ortaya çıkan kripto para birimleri ile finansal piyasalar arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada kripto para birimleri, en önemli ikisi olan Bitcoin ve Ethereum ile temsil edilmektedir. Finans piyasaları ise, hisse senedi piyasalarını temsil eden Dow Jones, S&P ve NASDAQ endeksleri; emtiaları temsil etmek için Altın ve Brent Petrol; para birimlerini temsil etmek için Dolar Endeksi kullanılmıştır. Tezin amacına uygun olarak 20 adet doğrusal regresyon modeli kurulmuştur. Dow Jones, S&P ve NASDAQ endekslerinin getiri performanslarının kripto paraların getiri performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu etkinin yönü hem Bitcoin hem de Ethereum'da pozitiftir. Altın fiyatları da kripto para birimlerinin değerini istatistiksel olarak pozitif yönde etkilemektedir. Altın değişkeni ve Dow Jones endeksinin aynı modele dahil edilmesi durumunda kripto para birimleri üzerindeki etkisi de pozitif ve anlamlıdır. İki değişkenli analiz sonuçları, Brent'in, kripto para birimlerinin değeri üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu ve aynı modelde altın ile de pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. En çarpıcı sonuç dolar endeksinde görülmüştür; dolar endeksinin bağımsız değişken olarak dahil edildiği dört modelin hepsinde dolar endeksinin kripto paraların değeri üzerinde negatif ve anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Diğer bir ifade ile doların değeri diğer para birimlerine karşı değer kazandığında kriptoların değeri olumsuz etkilenmektedir. Bu araştırmanın sonuçları, merkezi olmayan ve bağımsız finansı hedefleyen kripto para birimlerinin aslında geleneksel finansal araçlardan (borsa endeksleri, altın gibi değerli metaller, brent gibi emtialar ve dolar endeksi gibi para birimleri) etkilendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Blockchain is a decentralized public record that can be used to register, inventory, and transfer any sort of asset, not just financial ones. Using encryption and consensus methods, Blockchain refers to a form of distributed ledger technology. This means that instead of keeping data in one place, it is kept in many places. Bitcoin public blockchain became the first generally known application of blockchain. When blockchains first came out, they were used for things like decentralization, encryption, consensus and immutability. There have since been many different types of blockchains that have been used for different things. Banking and finance professionals utilize blockchain technology to settle transactions and create digital currencies, and also in supply chain applications to assist people in resolving disputes swiftly and efficiently. A“centralized database”managed by one authoritative source is common in the traditional financial system. Instead, blockchain technology enables the establishment of a distributed database that can handle an ever-growing number of entries while also ensuring that the ledger is constantly synchronized and updated across multiple networks. In this context, this thesis aims to determine the relationship between cryptocurrencies and financial markets, which emerged as a development of blockchain technology. In the research, cryptocurrencies were represented by the two most important ones, Bitcoin and Ethereum. In financial markets, Dow Jones, S & P and NASDAQ indices representing stock markets; Gold and Brent Oil were used to represent commodities and the Dollar Index was used to represent currencies. In accordance with the purpose, 20 linear regression models were established. It has been found that the return performances of Dow Jones, S&P and NASDAQ indices have a statistically significant effect on the return performance of cryptocurrencies. The direction of this effect is positive in both Bitcoin and Ethereum. Gold prices also affect the value of cryptocurrencies statistically positively. In the case where Gold and Dow Jones index are included in the same model, the effect on cryptocurrencies is also positive and significant. Bivariate analysis indicates that, Brent Oil has a positive effect on the return of cryptocurrencies, but also positively with Gold in the same model. The most striking result was seen in the dollar index, that is, in all four models in which the dollar index was included as an independent variable, it was determined that the dollar index had a negative and significant effect on the value of cryptocurrencies. In other words, when the value of the dollar appreciates against other currencies, the value of cryptos is negatively affected. The results of this research show that cryptocurrencies targeting decentralized and independent finance are actually influenced by traditional financial instruments (stock market indices, precious metals such as gold, commodities such as brent and currencies such as dollar index).