Okul-aile iş birliğine ilişkin öğrenci, öğretmen ve veli görüşleri
School-for family cooperation students, teachers and parents 'views
- Tez No: 750470
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE AYSIN ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Devlet Okulu, İş Birliğinin Eğitimde Etkileri, Okul-Aile İş Birliği, Özel Okul, Public School, Effects of Cooperation on Education, School-Family Cooperation, Private School
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Eskişehir ili Tepebaşı merkez ilçesinde bulunan üç devlet ve üç özel ilkokullarında okul-aile iş birliği kapsamında yapılan çalışmaların neler olduğunu saptamak ve bu çalışmalar hakkında öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin görüşlerini belirlemektir. Nitel bir araştırma olan çalışmadaki veriler, toplam altı ilkokuldaki dördüncü sınıf öğrenciler, öğretmenler ve veliler ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Katılımcıların belirlenmesinde maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. On yedi öğretmen, on sekiz veli ve on dokuz öğrenci olmak üzere toplam elli dört kişi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada görüşme formu ile toplanan veriler de betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Öğretmenlerle, velilerle ve öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular doğrultusunda araştırmada öğretmenlerin, velilerin ve öğrencilerin okul-aile iş birliği ile ilgili ortak düşüncelerinin olduğu ve okullarında iş birliği kapsamında ortak etkinliklerin yapıldığı tespit edilmiştir. Okul türlerinde iş birliği kapsamında birbirlerinden farklılaşan etkinliklerin, beklentilerin, sorunların olduğu sonuçlarına da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to find out about the differences between the studies carried out within the context of school-family cooperation in three state and three private primary schools in the central town of Eskişehir province Tepebaşı under the Directorate of National Education and to specify the opinions of students, teachers and parents about these studies. The data in the study, which is a qualitative research, have been obtained from semi-structured interviews with fourth grade students, teachers and parents in a total of six primary schools. Maximum diversity sampling has been used to designate the participants. A total of fifty-four people, seventeen teachers, eighteen parents and nineteen students, have been interviewed. The data collected in the interview form in the study have also been analyzed with the descriptive analysis technique. In line with the findings obtained from the interviews with teachers, parents and students, it was determined in the study that teachers, parents and students had common thoughts about school-family cooperation and joint activities were carried out within the scope of cooperation in their schools. It has also been concluded that there are activities, expectations and problems that differ from each other within the scope of cooperation in school types. Cooperation, Private School.