Manda gübresinden biyogaz üretimi için deneysel çalışma
Experimental study for biogas production from buffalo manure
- Tez No: 750585
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyogaz, Gazometre, Manda Gübresi, Metan Gazı, Sindirici, Biogas, Buffalo Manure, Digester, Gasometer, Methane Gas
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Artan enerji ihtiyacı, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini artırmıştır. Bu yenilenebilir enerji kaynaklarından bir tanesi de atıkların değerlendirilmesiyle üretilen biyogazdır. Biyogaz; her türlü insan, bitki ve hayvan atığından elde edilmektedir. Literatürde diğer hayvanların gübreleriyle ilgili (inek, tavuk, koyun vb.) çalışmalar olmakla birlikte spesifik olarak manda gübresiyle alakalı bir çalışma neredeyse yoktur. Türkiye için manda besiciliği açısından sıralama yapıldığında Kütahya ili ön sıralarda yer almaktadır. Coğrafi yapısı gereği de (su kaynaklarının bol olması vb.) Kütahya, manda besiciliğine çok müsaittir. Hidrokarbonların zayi edilmemesi adına manda gübresinin deneylerde kullanılıp metan gazı miktarının ölçülmesi bir gerekliliktir. Bu çalışmada; Kütahya ili Bölücek Mahallesi'nden alınan manda gübresinden biyogaz üretmek amacıyla; bölüm laboratuvarında bulunan sindirici tankı, üzerinde çeşitli değişiklikler yapılarak kullanılmıştır. Söz konusu sindiriciyle aynı ölçülere sahip başka bir tank ise üretilen biyogazın depo edilmesi amacıyla, üzerinde çeşitli imalat ve revizyon işlemleri gerçekleştirilerek gazometrenin iç deposu işleviyle kullanılmıştır. Deney süresince manda gübresinin sindirici tankında mezofilik şartlarda fermantasyonu sağlanmış ve biyogaz üretimi gerçekleştirilmiştir. 60 gün süren deney neticesinde; söz konusu biyogazın % 60 oranında metan ihtiva ettiği saptanmış ve manda gübresinin biyogaz verimi 14.1 lt/kg olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar bağlamında gerekli irdelemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing energy demand has increased the importance of renewable energy sources. One of these renewable energy sources is biogas, which is produced by the evaluation of wastes. Biogas; It is obtained from all kinds of human, plant and animal waste. Although there are studies on the manure of other animals (cow, chicken, sheep, etc.) in the literature, there is almost no study specifically on buffalo manure. Kütahya province is at the forefront when ranking in terms of water buffalo breeding for Turkey. Due to its geographical structure (abundance of water resources, etc.), Kütahya is very suitable for buffalo breeding. In order not to waste hydrocarbons, it is a necessity to use bufalo manure in experiments and measure the amount of methane gas. In this study; in order to produce biogas from buffalo manure taken from Bölücek District of Kütahya; the digester tank in the department laboratory was used with various modifications. Another tank with the same dimensions as the aforementioned digester was used as the internal storage of the gasometer by performing various manufacturing and revision processes on it in order to store the produced biogas. During the experiment, water buffalo manure was fermented in the digester tank under mesophilic conditions and biogas was produced. As a result of the experiment lasting 60 days; It was determined that the said biogas contains 60 % methane and the biogas yield of buffalo manure was calculated as 14.1lt/kg. Necessary analyzes were made in the context of the results obtained.