Akne vulgaris hastalarında serum IL-18 ve IGF-1 düzeylerinin ölçümü ve kontrol grubuyla karşılaştırılması
Serum levels of IL-18 and IGF-1 levels in patients with acne vulgaris versus control group
  1. Tez No: 750707
  2. Yazar: ESRA ÖZKÜRKÇÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN GÖNÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: akne vulgaris, interlökin 18, insülin benzeri büyüme faktörü 1
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç Akne vulgaris (AV) çoğunlukla adolesan dönemde görülen kronik ve inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Patogenezi net olarak ortaya konamamış olmakla birlikte üzerinde durulan dört önemli faktör vardır. Bunlar androjen tarafından uyarılan sebum üretiminede artış; keratinizasyon artışı ve sebasöz foliküllerin obstrüksiyonu; Cutibacterium acnes (C.acnes) proliferasyonu ve inflamasyondur. Son zamanlarda akne patogenezinde inflamasyonun rolünün ön plana çıkmasıyla birlikte inflamatuar mediatörler ve bunların salgılanmasına sebep olan faktörler de önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Bu mediatörlerin ve salgılatıcı faktörlerin neler olduğu halen tam olarak aydınlatılamamıştır. IGF-1 (insülin like growth factor) GH (growth hormone) aracılığıyla öncelikle karaciğerden olmak üzere derinin epidermis ve dermis tabakalarından da salgılanan bir peptiddir. IGF-1'in sebum ve androjen üretiminde artışa neden olarak ayrıca sebositlerden sitokin salgılanmasını da tetikleyerek AV patogenezinde rolü olabileceğine dair hipotezler bulunmaktadır. Çalışmaların çoğunda AV hastalarında serum IGF-1 seviyelerinin rolü olabileceği gösterilse de az sayıda desteklemeyen çalışma da bulunmaktadır. İnterlökin (IL) -18 makrofajlardan köken alan, öncü formu pro IL-18'den kaspaz-1 aracılığıyla aktif formuna dönüştürülen bir sitokindir. Yapılan bir çalışmada AV hastalarının lezyonlarından alınan doku örneklerinde IL-18 seviyesinin yüksek olduğu gösterilmiştir. Ancak serum seviyesine daha önce bakılmamıştır. Bu çalışmada serum IGF-1 ve IL-18 düzeylerinin, bu düzeylerin AV şiddeti ile ilişkisinin ve IGF-1 ile IL-18 seviyeleri arasındaki korelasyonun araştırılarak AV patogenezinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Dermatoloji polikliniğine başvuran, 40 AV hastası ve 34 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edilerek, serum interlökin IGF-1 ve IL-18 seviyelerine bakıldı. Çalışmaya dahil edilen bireylerin yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, kilo-boy, vücut kitle indeksi (VKİ) gibi verileri kaydedildi. Hastalara dermatolojik muayeneleri yapılarak AV'nin klinik şiddeti Global Akne Skorlama Sistemi kullanılarak belirlendi. Bulgular Çalışmaya 40 akne hastası ve 34 kontrol olmak üzere 74 kişi dahil edildi. Hasta grubu 27 kadın ve 13 erkek, kontrol grubu ise 23 kadın ve 11 erkekten oluşmaktaydı. Hasta (IL-18 medyan: 125.9 pg/ml; IGF-1 medyan: 0,6 ng/ml) ve kontrol grubunda (IL-18 medyan: 218.4 pg/ml; IGF-1 medyan: 0,6 ng/ml) serum IL-18 ve IGF-1 değerleri açısıdan istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu. IGF-1 ile akne şiddeti arasında bir korelasyon saptanmazken, IL18 ile akne şiddeti arasında zayıf pozitif bir korelasyon saptandı (p=0.002, r=0.345). Serum IGF-1 değeri ile IL-18 değeri arasında ise istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki gösterilemedi. Sonuç Çalışmamızda serum IGF-1 seviyesi ile AV varlığı ve şiddeti arasında ilşiki saptanmaması ülkemizden yapılmış benzer bir çalışma da göz önüne alındığında coğrafi ya da ırksal nedenlere bağlı olabilir. IL-18 ile AV varlığı arasında ilişki gösterilememişken, AV şiddeti ile IL-18 seviyeleri arasında pozitif korelasyon olması IL-18'in sadece şiddetli AV patogenezinde rolü olabileceğini düşündürmekle birlikte kesin yargıya varmak için daha homojen dağılımlı ve geniş hasta grubu içeren çalışmalara ihtiyaç vardır. IGF-1 ve IL-18 seviyeleri arasında herhangi bir korelasyon olmaması IL-18'in IGF-1 dışında farklı faktörlerle tetiklenebileceği olasılığını akla getirmiştir. Kısa özet Çalışmamızda AV hastalarında serum IGF-1 ve IL-18 seviyelerine bakılmış, bunların akne şiddeti ve birbirleri ile ilişkisi araştırılarak AV patogenezi aydınlatılmaya çalışılmıştır. Serum IGF-1 ve IL-18 seviyeleri hasta ve kontrol grubu arasında farklılık göstermemişken, serum IL-18 seviyeleri ile akne şiddeti arasında zayıf pozitif korelasyon gösterilmiştir. IGF-1 ile akne şiddeti arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective Acne vulgaris (AV) is a chronic and inflammatory skin disorder commonly occurs in adolescence. Although the pathogenesis has not been clearly understood, the four major pathogenic factors involved are increased in androgen-stimulated sebum production; increased keratinization and obstruction of sebaceous follicles; Cutibacterium acnes(C.acnes) proliferation and inflammation. The role of inflammation in the pathogenesis of acne has recently become popular. Mediators and triggers which play a role in inflammation is still not fully elucidated. IGF-1 (insulin like growth factor) is a peptide secreted primarily from the liver and also from the epidermis and dermis layers of the skin through GH (growth hormone). There are hypotheses that IGF-1 may have a role in the pathogenesis of AV by causing an increase in sebum and androgen production and also triggering cytokine secretion from sebocytes. Although most studies have shown that serum IGF-1 levels may play a role in AV pathogenesis, There are also few contradictory studies. Interleukin (IL)-18 originates from macrophages. It is converted from Pro-IL- 18 to its active form via caspase 1. In a study, it was seen that IL-18 level is high in tissue samples of AV patients. However, the serum level has not been studied before. The aim of this study is to elucidate the pathogenesis of AV by investigating serum IGF-1 and IL-18 levels, their relationships with AV severity, and the correlation between IGF-1 and IL-18 levels. Materials and methods 40 patients and 34 healthy controls admitted to the dermatology outpatient clinic. Serum interleukin IGF-1 and IL-18 levels were measured. Data such as age, gender, smoking, weight-height, body mass index (BMI) of the individuals included in the study were recorded. A detailed dermatological examination was performed. Disease duration, type and localization of acne lesions were recorded. The clinical severity of the disease was measured by using the Global Acne Scoring System (47). Results A total of 74 people, including 40 patients with AV and 34 healthy controls, were included in the study. The patient group consisted of 27 females and 13 males, and the control group consisted of 23 females and 11 males. There was no statistically significant difference in terms of serum IL-18 and IGF-1 values of patient (IL-18 median: 125.9 pg/ml; IGF-1 median: 0.6 ng/ml) and control group (IL-18 median: 218.4 pg/ml; IGF-1 median: 0.6 ng/ml). While no correlation was found between IGF- 1 and acne severity, positive correlation was found between IL-18 and acne severity (p=0.002, r=0.345). There was no statistically significant relationship between serum IGF-1 and IL-18 value. Conclusion The absence of correlation between serum IGF-1 level, the presence and severity of AV in our study may be due to geographical or racial reasons, considering a similar study conducted in our country. While no relationship could be shown between IL-18 and the presence of AV, the positive correlation between AV severity and IL-18 levels suggests that IL-18 may only play a role in the pathogenesis of severe AV; but it needs to be supported by larger series of prospective studies. There was no correlation between IGF-1 and IL-18 levels. So we think that IL-18 might be triggered by factors other than IGF-1. Overview In our study, serum IGF-1 and IL-18 levels in AV patients were examined. The severity of acne and their relationship with each other were investigated, pathogenesis of AV was tried to be clarified. While serum IGF-1 and IL-18 levels did not differ between the patient and control groups, a weak positive correlation was shown between serum IL-18 levels and acne severity. There was no statistically significant relationship between IGF-1 and acne severity. Key words : Acnes vulgaris, İnterleukin 18, insulin like growth factor 1