İşe yabancılaşma, sanal kaytarma ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research on the relationship between work alienation, cyberloafing and personality traits
- Tez No: 750738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCA SÜRGEVİL DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşe Yabancılaşma, Sanal Kaytarma, Kişilik Özellikleri, Work Alienation, Cyberloafing, Personality Traits
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
İşe yabancılaşma, çalışanların iş amaçlarından uzaklaşmaları ve iş yeri normlarına uymamaları nedeniyle yaşadıkları olumsuz duygu ve düşünceler olarak tanımlanmaktadır. Sanal kaytarma davranışı, çalışanların iş yerinde bulundukları zaman diliminde asıl işlerini yapmaktan uzaklaşmaları ve internet ortamında kişisel amaçlı zaman geçirmeleri şeklinde ifade edilmektedir. Kişilik ise, belirli bir zaman sonra kişinin duygularını, zihinsel faaliyetlerini ve davranışlarının sebeplerini belirleyen, psikolojik açıdan özelliklerini oluşturan ve kişinin dış çevreye kim olduğunu ifade eden bir bütündür. Bu tezin konusunu oluşturan kavramların birbirleriyle ilişkili olduğu düşünülmekte ve bu bağlamda bu çalışmada çalışanların işe yabancılaşma, sanal kaytarma ve kişilik özelliklerinin ilişkisini ortaya koymak hedeflenmektedir. Araştırmanın örneklemini, turizm sektöründe faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otellerde çalışan 170 beyaz yakalı çalışan oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına göre, işe yabancılaşma ve sanal kaytarma arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Önemli sanal kaytarma ile genel işe yabancılaşma, güçsüzlük, anlamsızlık ve kendine yabancılaşma arasında da pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu; önemsiz sanal kaytarmanın genel işe yabancılaşma, güçsüzlük, anlamsızlık ve kendine yabancılaşma arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk, açıklık kişilik özellikleri ile işe yabancılaşma arasında negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. İşe yabancılaşma ile nevrotiklik arasında pozitif ve anlamlı ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sanal kaytarma ile uyumluluk kişilik özelliği arasında negatif ve anlamlı ilişki; sanal kaytarma ile nevrotiklik kişilik özelliği arasında pozitif ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sanal kaytarma ile dışa dönüklük, sorumluluk ve açıklık kişilik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Work alienation is defined as negative feelings and thoughts experienced by employees due to their alienation from their work goals and non-compliance with workplace norms. Cyberloafing behavior is expressed as employees moving away from doing their main job while they are at work and spending time on the internet for personal purposes. Personality, on the other hand, is a whole that determines the emotions, mental activities and the causes of the behaviors of the person after a certain time, creates the psychological characteristics and expresses who the person is to the external environment. It is thought that the concepts constituting the subject of this thesis are related to each other, and in this context, it is aimed to reveal the relationship between work alienation, cyberloafing and personality traits of employees. The sample of the research consists of 170 white-collar employees working in 4 and 5 star hotels operating in the tourism sector. According to the research findings, it was concluded that there is a positive and significant relationship between work alienation and cyberloafing. There is also a positive and significant relationship between significant cyberloafing and general work alienation, powerlessness, meaninglessness and self-alienation; It was concluded that there is no significant relationship between trivial cyberloafing, alienation from general work, powerlessness, meaninglessness and self-alienation. In addition, it was determined that there is a negative and significant relationship between extraversion, agreeableness, responsibility, openness personality traits and work alienation. It was concluded that there is a positive and significant relationship between work alienation and neuroticism. Negative and significant relationship between cyberloafing and agreeable personality trait; It has been determined that there is a positive and significant relationship between cyberloafing and neuroticism personality trait. It was concluded that there was no significant relationship between cyberloafing and extraversion, conscientiousness and openness personality traits.