Uluslararası ilişkilerde İsrail'in yapay zeka politikaları
Israel's artificial intelligence policies in international relations
- Tez No: 750754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ERMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, İsrail, Uluslararası İlişkiler ve Yapay Zekâ, Artificial Intelligence, Israel, International Relations and AI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, uluslararası aktörler için yeni bir rekabet alanı olarak ortaya çıkan yapay zekâ teknolojileri üretiminin dünya ülkeleri için neden bu kadar önemli bir hale geldiğini açıklamakta, İsrail'in yapay zekâ üreticisi ve teknoloji ihracatçısı bir ülke olarak izlediği yöntemleri gözler önüne sermektedir. İlk bölümde tarihsel düzlemde teknolojinin gelişimi, önemli belli başlı bazı buluşlar ve bunların uluslararası ilişkilerle olan etkileşimleri araştırılmıştır. Akabinde teknolojinin uluslararası ilişkiler alanındaki etkileri ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel açıdan ele alınmıştır. İkinci bölümde, yapay zekâ kavramının çerçevesi ve gelişim süreci üzerinde durularak yapay zekâ endüstrisinin ortaya çıkışında önem arz eden kimi tarihi figürler ve buluşlar açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde önde gelen yapay zekâ üreticisi dünya devletlerinin bu alandaki çalışmaları araştırılmış ve Türkiye'nin bu alandaki mevcut konumuna değinilerek Türkiye'nin yapay zekâ alanında başarılı olabilmesi için gerçekleştirilmesi gereken noktalara dikkat çekilmiştir. Son bölümde ise yapay zekâ alanındaki faaliyetleri ve başarılarıyla dikkat çeken İsrail Devleti'nin bu alandaki çalışmaları yansıtılmaktadır. Bilinçli politikalarıyla bir teknoloji üssü ve iddialı bir yapay zekâ teknolojileri ihracatçısı konumuna gelen İsrail'in bu çalışmalarına ilişkin Türkçe olarak detaylı bir çalışma yapılmamıştır. Bu tez, uluslararası ilişkiler arenasında varlığını sürdürmek ve etkin olmak isteyen devletlerin etkili bir yapay zekâ stratejisine sahip olması gerekliliğini İsrail örneği üzerinden izah etmektedir. Bu tezin ilgili literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explains why the production of artificial intelligence technologies, which has emerged as a new field of competition for international actors, has become so important for the countries of the world, and reveals the methods of Israel as an artificial intelligence producer and technology exporter country. In the first part, the development of technology in the historical aspect, some important inventions and their interactions with international relations are discussed. Then, the effects of technology in the field of international relations are discussed in terms of economic, social, political and cultural aspects. In the second part, the main historical figures and inventions that are important in the emergence of the artificial intelligence industry are researched, emphasizing the framework of the concept of artificial intelligence and its development process. In the third chapter, the studies of the world's leading artificial intelligence producers in this field have been researched and the current position of Turkey in this field has been mentioned and attention has been drawn to the points that need to be realized in order for Turkey to be successful in the field of artificial intelligence. In the last chapter, the work of the State of Israel, which draws attention with its activities and achievements in the field of artificial intelligence, is reflected. There has been no detailed study in Turkish about these works of Israel, which has become a technology base and an ambitious exporter of artificial intelligence technologies with its conscious policies. This thesis explains the necessity of having an effective artificial intelligence strategy for the states that aim to survive and be active in the international relations arena, through the example of Israel. All in all, it can be argued that this thesis will contribute to the relevant literature.