Aile şirketlerinde kurucu sendromu hakkında ölçek geliştirme: Kurucu sendromu ölçeği
Founder's syndrome experiences in family companies: Founder's syndrome scale
- Tez No: 750837
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurucu sendromu, aile işletmesi, ölçek geliştirme, Founder's syndrome, family company, scale development
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez çalışması aile işletmeleri gibi küçük kurumlarda ortaya çıkan ve işletmelerin müşteri ihtiyaçlarını karşılamaya ve işletmenin devamlılığını sağlamak için gerekli olan özelliklerin yitirilmesine sebebiyet veren kurucu sendromunun aile işletmeleri bağlamında incelenmesini hedeflemektedir. Tezin amacı benzer işletmeler için kullanılabilecek bir ölçek geliştirmedir. Geliştirilen ölçek benzer işletmelerin kullanılabilecekleri bir ölçektir. Ülkemizde benzer bir ölçek olmaması nedeniyle bu ölçek geliştirilerek özellikle örgütsel davranış literatürüne katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Tez çalışmasının modeli nicel araştırma yöntemlerinden birisi olan tarama modelidir. Ölçek maddeleri, kurucu sendromunu ile ilgili yapılan ulusal ve uluslararası literatür araştırması sonucunda elde edilen bulgular kullanılarak oluşturulmuştur. Oluşturulan ölçek 30 katılımcıya sunularak pilot çalışma yapılmıştır. Alınan dönütler ve elde edilen sonuçlar ile ölçek maddeleri revize edilerek son haline getirilmiştir. Kurucu Sendromu Ölçeği olarak isimlendirilen 5'li Likert tipi ölçek son hali ile 31 maddeden oluşmaktadır. Çalışmaya dâhil edilen örneklem için seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Tez çalışması ile ilgili bilgiler İstanbul'da ikamet eden bireylere sosyal medya ve e-posta yoluyla iletilmiştir. Gönderilen mesajlara 254 kişiden yanıt gelmiştir. Çalışmanın katılımcıları tez çalışmasında gönüllü olmak istediklerini bildirmişlerdir. Elde edilen verilerle yapılan güvenilirlik analizi sonucuna göre, ölçeğin güvenilirlik katsayısı yaklaşık 0,70 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin faktör analizi sonucuna göre, araştırma başında oluşturulan 31 sorunun 13 tanesi kurucu sendromu ile yeterince ilişkili bulunmadığı için ölçekten çıkarılmıştır. Ölçeğin son hali 18 maddeden oluşmaktadır. Yapılan analizler sonucuna göre ölçeğin 4 alt boyutu/faktörü bulunmaktadır. Geliştirilen ölçeğin, kurucu sendromu ile ilgili farklı boyutları ortaya koyan ve ölçen geçerli bir veri v toplama aracı olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin gelecek çalışmalara ve örgütsel davranış literatürüne yarar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the founder syndrome, which occurs in small institutions such as family businesses and causes the loss of the characteristics necessary to meet the customer needs of the businesses and to ensure the continuity of the business, in the context of family businesses. Also, the study aims to develop a scale that can be used for similar companies. The developed scale is a scale that can be used for similar businesses. Because of there is no similar scale in our country the purpose of developing this scale is to contribute organizational behavior literature. The model of the study is the scanning model, which is one of the quantitative research methods in this context. The scale was created by using the findings obtained national and international literature research on founder syndrome. Afterwards, a pilot study was conducted with 30 individuals with the potential scale. Together with the feedback received and the results obtained, the scale items were revised and finalized. The scale, called the Founder's Syndrome Scale, consists of 31 items. The items were designed as a 5-point Likert scale. Participants evaluated the statements in the scale at 5 levels between Strongly Agree (5) and Strongly Disagree (1) and gave their answers. Random sampling method was used for the sample included in the study. Information about the study was conveyed to individuals live in Istanbul via social media and e-mail. A total of 254 individuals responded to the messages and stated that they wanted to be a volunteer in the study. According to the results of the study, a total of 4 sub-dimensions/factors emerged. As a result of the factor analysis, 13 of the 31 questions were not sufficiently related, so they were removed from the scale and the final version of the scale consisted of 18 items. As a result of the reliability analysis, the reliability coefficient of the scale was calculated as vii approximately 0.70. As a result, it was determined that the scale developed because of this study is a data collection tool that reveals, and measures different dimensions related to the founder syndrome. The scale can be used in future studies to identify different characteristics of founder syndrome in similar businesses. Thus, this study will take its place in the literature of organizational behavior.