İşsizlik sigortası kanunu ek madde 6 kapsamında Esnaf Ahilik Sandığı sigortası
Unemployment insurance law under additional article 6 'Esnaf Ahilik sandığı' insurance
- Tez No: 751015
- Danışmanlar: PROF. DR. TALAT CANBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ahilik, İşsizlik, İşsizlik Sigortası, Bağımsız Çalışanlar, Akhism, Unemployment, Unemployment Insurance, Self-Employed People
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
İşsizlik bütün ülkelerin mücadele etmek zorunda kaldığı en önemli problemlerden biridir. İşsizlik, bir problem olarak görülmeye başlandığı yıllarda işçi sınıfına ait bir risk olarak görülmekle birlikte günümüzde bağımsız çalışanlar için de gerçekleşebilecek bir sosyal risk olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde de bağımsız çalışanların işsiz kalmaları nedeniyle gerçekleşecek gelir kayıplarını telafi etmek ve işsiz kalan kişilerin tekrar çalışma hayatına katılmalarını sağlamak amacıyla 6824 sayılı Kanunla İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen bir ek madde ile Esnaf Ahilik Sandığı kurulmuştur. Çalışma hayatında yaşanan hızlı değişimlerle birlikte bağımsız çalışma şekli yaygınlaşmaya başlamış ve günden güne daha çok tercih edilen bir istihdam şekli olmuştur. Bu durum sonucunda da bağımsız çalışanların işsizlik karşısında korunması büyük bir öneme sahip olmuştur. Çalışmamızda Esnaf Ahilik Sandığının kuruluşu, amacı, yönetimi, kapsamı açıklandıktan sonra Sandıktan sağlanacak yardımlarına hak kazanma koşulları ve sigortalılara sağlanacak yardımlar detaylı bir şekilde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Unemployment is one of the most important problems that all countries have to deal with. During the years when unemployment started to be seen as a problem, it was seen as a risk for the working class, but nowadays, it is accepted as a social risk that can also occur for self-employed people. In our country,“Esnaf Ahilik Sandığı”has been founded with an additional clause added to the Unemployment Insurance Law by Law Number 6824 to compensate for the loss of income due to unemployment of self-employed people and ensure unemployed people to re-participate in working life. With the rapid changes in working life, self-employment has become more popular and a more preferred way of employment day by day. As a result of this, the protection of self-employed people against unemployment has a great importance. In our study, conditions of being granted to aids given by the“Esnaf Ahilik Sandığı”and helps that will be provided to the insured are presented in detail after explaining the foundation of“Esnaf Ahilik Sandığı”, their purpose, management process and extent.