Study of the synergistic effect of Saussurea costus and Cinnamomum cassia extracts with resistant antibiotics on the tonsillitis children's pathogens
Saussurea costus ve Cinnamomum cassia ekstraktlarının dirençli antibiyotiklerle çocuklarda tonsilit patojenleri üzerindeki sinerjik etkisinin incelenmesi
- Tez No: 751066
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ NİHAN YAZGAN TAVŞANOĞLU, PROF. DR. OSAMA NADHOM NIJRIS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tonsilit, Saussurea costus, Cinnamomum cassia, Antibiyotikler, Tonsillitis, Saussurea costus, Cinnamomum cassia, Antibiotics
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, 15/11/2021 - 15/2/2022 tarihleri arasında Irak'ta bulunan Samarra Genel Hastanesi ve özel kliniklerden her iki cinsiyetten bademcik iltihabı olan 1-10 yaş arası 60 hastadan toplanan örneklerin sonuçlarını içermektedir. İstatistiksel analizlere göre, sırasıyla %63.33 ve %36.66 oranlarında erkek ve kız çocukları arasında enfeksiyon açısından anlamlı bir fark göstermiştir. Yaş gruplarına göre en yüksek enfeksiyon oranı %36,66 ile 5-6 yaş grubundadır. 53 numune (%88,33) bakteri üreme oranı vermiş ve bakteri izolatları bir dizi mikroskobik ve biyokimyasal testle teşhis edilmiştir. Buna göre, Staphylococcus aureus'un %60,37, Streptococcus viridanse %13,20, Bacillus %9,43, Streptococcus pyogenes %7,54, Pseudomonas aerginosa %5,66 ve Klebsiella pneumoniae %3,77 ile tonsillitte en sık görülen bakteriyel izolatlardan olduğunu göstermiştir. İzolatlar, on farklı antibiyotiğe karşı duyarlılık açısından test edilmiştir. Tarçın ve Hint priminin iki tür sıcak ve alkollü sulu bitki ekstraktının izole edilmiş bakteriler üzerinde (12.5, 25, 50, 100, 200, 400) mg / mL konsantrasyonlarında inhibitör etkisi incelenmiştir. Mevcut çalışmanın sonuçları, bakteriyel izolatların büyümesini engellemede alkollü ekstraktların sıcak sulu ekstraktlara göre üstünlüğünü göstermiştir. Bakterilere direnç antibiyotiklerle bu bitkilerin sinerjistik karışımına ilişkin Irak için yeni bir bulgudur. 2022, 57 sayfa
Özet (Çeviri)
The study included the collection of 60 samples of children between 1-10 years with tonsillitis from both genders, for the period between 15/11/2021 to 15/2/2022, from Samarra General Hospital and private clinics in Iraq. The statistical analysis showed significant differences of infection between male and female, at 63.33% and 36.66%, respectively. As for age groups, the highest infection rate was in the 5-6-year-old group with a rate of 36.66%. 53 samples gave a bacterial growth rate of 88.33%, and bacterial isolates were diagnosed by a set of microscopic and biochemical tests. The results of this diagnosis showed that Staphylococcus aureus was one of the most common bacterial isolates in tonsillitis, with a rate of 60.37%, Streptococcus viridanse 13.20%, Bacillus 9.43%, Streptococcus pyogenes 7.54%, Pseudomonas aerginosa 5.66%, and Klebsiella pneumoniae 3.77%. Isolates, were tested for sensitivity to ten antibiotics. The inhibitory effect of two types of hot and alcoholic aqueous plant extracts of cinnamon and coctus on isolated bacteria at concentrations (12.5, 25, 50, 100, 200, 400) mg / mL were studied. The results of the current study showed the superiority of alcoholic extracts over hot aqueous extracts in inhibiting the growth of bacterial isolates. This is a new finding for Iraq regarding the synergistic blend of these plants with bacteria resistant. 2022, 57 pages