Ofis çalışanlarında servikal kayropraktik manipülasyon ile sham manevrasının median sinir uyarımı üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of cervical chiropractic manipulation and sham maneuver on median nerve stimulation in office workers
- Tez No: 751137
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal Tünel Sendromu, Kayropraktik, Median Sinir, Sham Manevrası, Tuzak Nöropati, Carpal Tunnel Syndrome, Median Nerve, Chiropractic, Sham Maneuver, Trap Neuropathy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada 2 farklı grupta toplamda 62 kişi üzerinde uygulanan kayropraktik uygulamalar ve sham manevralarının median sinir aktivitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; - Kayropraktik uygulanan grupta motor cevapların hızlandığı ve duyusal girdilerde bir yavaşlanmanın olduğu anlamlı bir şekilde tespit edilmiştir. - Sham manevralarının uygulandığı grupta ise motor ve duyusal cevaplarda anlamlı bir veri elde edilememiştir. Literatürde geçen 'double crush' hipotezi ve bu çalışmadan elde ettiğimiz verilere göre periferik tuzak nöropatisi olan hastalarda konvansiyonel tedavilere ek kayropraktik uygulamalarının da ek bir seçenek olarak sunulması önerilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of chiropractic practices and sham maneuvers on median nerve activity on a total of 62 people in 2 different groups were investigated. As a result of the analyzes made; - In the chiropractic group, it was determined that the motor responses accelerated and there was a slowdown in the sensory inputs. - In the group in which sham maneuvers were applied, no significant data could be obtained in motor and sensory responses. According to the 'double crush' hypothesis in the literature and the data we obtained from this study, it is recommended that chiropractic applications be offered as an additional option to conventional treatments in patients with peripheral entrapment neuropathy.