Ofis çalışanlarında üst torakal bölgeye uygulanan diversified tekniği, sham manipülasyon ve enstrüman yardımlı manipülasyonun servikal bölge eklem hareket açıklığı, postür ve ağrı eşiği üzerine akut etkisi
Acute effects of diversified technique, sham manipulation and instrument-assisted manipulation applied to the upper thoracic region on cervical region joint range of motion, posture and pain threshold in office workers
  1. Tez No: 958174
  2. Yazar: RAMAZAN BİNBUĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK KUNDURACIOĞLU, DR. SEFA HAKTAN HATIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Torakal Manipülasyon, Servikal Eklem Hareket Açıklığı, Ağrı Eşiği, Postür, Kayropraktik, Thoracic Manipulation, Cervical Range of Motion, Pain Threshold, Posture, Chiropractic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma, torakal bölgeye uygulanan farklı manipülasyon tekniklerinin servikal eklem hareket açıklığı, ağrı eşiği ve postür üzerindeki akut etkilerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 20–45 yaş aralığında, ofis ortamında çalışan toplam 45 gönüllü birey dâhil edilmiştir. Katılımcılar randomize olarak diversified manipülasyon grubu, enstrüman yardımlı manipülasyon grubu ve sham grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Uygulama öncesi ve sonrası değerlendirmelerde, servikal eklem hareket açıklığı CROM cihazı ile, ağrı eşiği basınç algı eşiği ölçüm cihazı (algometre) ile ve postürel hizalanma New York Postür Analizi yöntemiyle ölçüldü. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Katılımcıların yaş, boy ve kilo ortalamaları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamış olup (p > 0,05), bu durum örneklem dağılımının homojen olduğunu göstermektedir. Grup içi karşılaştırmalar sonucunda, diversified grubunda fleksiyon, ekstansiyon, sol lateral fleksiyon ve sol rotasyon yönlerinde; enstrüman yardımlı manipülasyon grubunda ise fleksiyon, ekstansiyon, sağ lateral fleksiyon ve sağ rotasyon yönlerinde anlamlı hareket artışları gözlemlenmiştir (p 0,05). Sonuç olarak, torakal bölgeye uygulanan farklı manipülasyon tekniklerinin servikal hareket açıklığı, ağrı eşiği ve postürel hizalanma üzerinde kısa vadeli olumlu etkiler sağladığı gözlemlenmiştir. Bu bulgular, söz konusu manuel terapi yaklaşımlarının kısa vadeli etkilerini ortaya koymakla birlikte, uzun vadeli klinik sonuçlarını değerlendiren ileri düzey çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the acute effects of different manipulation techniques applied to the thoracic region on cervical range of motion, pain threshold and posture. A total of 45 volunteers aged 20-45 years, working in an office environment, were included in the study. The participants were randomly divided into 3 groups as diversified manipulation group, instrument-assisted manipulation group and sham group. Cervical range of motion was measured by CROM device, pain threshold was measured by pressure perception threshold measuring device (algometer) and postural alignment was measured by New York Posture Analysis method. The data obtained were analysed statistically. There was no statistically significant difference between the groups in terms of the mean age, height and weight of the participants (p>0.05), which indicates that the sample distribution was homogeneous. As a result of intra-group comparisons, significant movement increases were observed in flexion, extension, left lateral flexion and left rotation directions in the diversified group and in flexion, extension, right lateral flexion and right rotation directions in the instrument-assisted manipulation group. According to the results of pain threshold and postural analyses, significant improvement was recorded in all three groups after the application, but this change was not at a level that would make a difference when compared between the groups. In conclusion, it was observed that different manipulation techniques applied to the thoracic region provided short-term positive effects on cervical range of motion, pain threshold and postural alignment. Although these findings demonstrate the short-term effects of these manual therapy approaches, further studies evaluating the long-term clinical outcomes are needed.