Üniversite öğrencilerinde saldırganlık, empatik beceri ve algılanan ebeveyn tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relation between aggression, empathic skills, and perceived parent attitudes in university students
  1. Tez No: 751169
  2. Yazar: SEZİN ELİF YURTTAŞ ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Empatik Beceri, Anne Baba Tutumları
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde saldırganlık, empatik beceri ve algılanan ebeveyn tutumları arasındaki ilişki ve bu değişkenlerin belirlenen sosyo-demografik değişkenlerle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiş, İstanbul ilinde öğrenim gören 384 üniversite öğrencisine Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği (BPSÖ), Empatik Beceri Ölçeği (EBÖ) ve Ana-Baba Tutum Ölçeği (ABTÖ) uygulanmıştır. Üniversite öğrencilerinin empatik becerileri ile saldırganlık toplam puanı ve saldırganlığın alt boyutları olan fiziksel saldırganlık, düşmanlık, öfke ve sözel saldırganlık boyutları arasında negatif yönde ve anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin empatik becerileri ile demokratik anne ve baba tutumları arasında pozitif yönde; koruyucu/istekçi ve otoriter anne baba tutumları arasında ise negatif yönde ve anlamlı düzeyde ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin saldırganlık, empatik beceri ve anne baba tutumları arasındaki ilişkisinde; saldırganlık ile anne baba tutumlarının bir bütün olarak empatik beceriyi yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Fiziksel saldırganlık, düşmanlık, koruyucu/istekçi anne tutumu, otoriter anne tutumu, koruyucu/istekçi baba tutumu ve öfke alt boyutunun; empatik becerileri yordadığı tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmanın, gelecek araştırmalara katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to examine the relations between aggression, empathic skills, and perceived parental attitudes of university students and the relations of these variables with their socio-demographic variables. For this purpose, the Socio-Demographic Data Form, Buss-Perry Aggression Scale (BPAS), Empathic Skills Scale (ESS), and Parents' Attitudes Scale (PAS) were applied to 384 university students, who were studying in Istanbul, and who were selected by using the simple random sampling method. A negative and significant relation was detected between the empathic skills, total aggression scores, and the physical aggression, hostility, anger, and verbal aggression dimensions, which are the sub-dimensions of aggression, of university students. It was also found that there is a positive relationship between the empathic skills of university students and democratic mother and father attitudes, and a negative and significant relation was detected between protective/demanding and authoritarian parents' attitudes. In the relation between aggression, empathic skills, and parental attitudes of university students; it was concluded that aggression and parents' attitudes predicted empathic skill as a whole. It was determined that physical aggression, hostility, protective/demanding mother attitudes, authoritarian mother attitudes, protective/demanding father attitudes, and anger sub-dimension predict empathic skills. It is targeted that the results of the present study will contribute to future studies.