Tam dişsizlik tedavisinde kullanılan protez türlerinin mandibular kondilin trabeküler yapısında meydana getirdiği değişikliğin fraktal analiz yöntemiyle incelenmesi
The assessment trabecular structure of mandibular condyle by using fractal analysis in the dentures types used in the treatment of complete edentulism
  1. Tez No: 751214
  2. Yazar: ÖZGE ÜNAL ÖZDURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER AKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tam dişsizlik, fraktal analiz, mandibular kondil, Complete edentulism, fractal analysis, mandibular condyle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş-Amaç: Tam dişsizlik, kas tonusu ve kütlesi kaybına, ısırma kuvvetinin azalmasına neden olur ve bu durum çiğneme fonksiyonunu etkiler. Tam dişsizliğe sahip hastalar genellikle geleneksel tam protezlerle tedavi edilmelerine rağmen daha iyi tutuculuk ve stabiliteye sahip olmaları ve dişsiz alveol kret rezorpsiyonunu önemli ölçüde azaltmaları nedeniyle sıklıkla implant üstü tam protezler tercih edilir. Tam dişsizlik tedavisinde kullanılan protez türlerine rağmen bu hastalarda çiğneme sistemi dişli hastalara göre daha düşük verimle çalışmaktadır. Çiğneme sisteminin bozulması mandibular kondili etkileyen fonksiyonel yüklerin azalmasına yol açar. Kemiğin iç yapısı, değişen fonksiyonel yüklere ve mekanik ortama uyum sağlar. Bu nedenle, tam dişsiz hastalarda kondiler kemiğin mikro yapısının değişimi muhtemeldir. Çalışmamızın amacı tam dişsizlik tedavisinde kullanılan protez türlerinin mandibular kondilin trabeküler yapısında meydana getirdiği değişiklikleri incelemektir. Materyal-Metod: Bu amaçla çalışma tasarımına uygun olan 63 hastanın panoramik radyografileri bu çalışmaya dahil edilmiştir ve kullanılan protez türlerine göre 4 gruba ayrılmıştır. Tam dişli hastalar kontrol grubunu oluşturmuştur. Hastaların başlangıç ve kontrol panoramik radyografileri incelenerek retrospektif analizleri yapılmıştır. Kaydedilmiş panoramik radyografiler ImageJ programı içinde açılarak her hastanın sağ ve sol kondillerinin subkortikal bölgesinin orta noktasından ROI'ler belirlenmiş, görüntü işleme prosedürleri sonrası fraktal analizleri yapılmıştır. Fraktal boyut değerlerindeki değişim gruplara göre değerlendirilmiştir. Sonuç: Tam dişsizlik tedavisinde kullanılan protez türlerinin mandibuler kondilin trabeküler yapısında meydana getirdiği değişikliğin fraktal analizle değerlendirdiğimiz çalışmamızda zamana bağlı değişimin protez türleri arasında anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Complete edentulism causes loss of muscle tone and mass, decreased bite force, and this affects chewing function. Although patients with complete edentulism are usually treated with complete dentures, implant-supported dentures are often preferred because they have better retention and stability and significantly reduce edentulous alveolar ridge resorption. Despite the types of prosthesis used in the treatment of complete edentulism, the chewing system in these patients works less efficiently than in toothed patients. Disruption of the chewing system leads to a decrease in the functional loads affecting the mandibular condyle. The internal structure of the bone adapts to the changing functional loads and mechanical environment. Therefore, changes in the microstructure of the condylar bone are likely in edentulous patients. The aim of our study is to assessment the changes in the trabecular structure of the mandibular condyle by the types of prosthesis used in the treatment of complete edentulism. Materials and methods: For this purpose, panoramic radiographs of 63 patients who were suitable for the study design were included in this study and were divided into 4 groups according to the prosthesis types. Full tooth patients constituted the control group. Initial and control panoramic radiographs of the patients were examined and their retrospective analyzes were performed. Panoramic radiographs were opened in the ImageJ program, and ROIs were determined from the midpoint of the subcortical region of each patient's right and left condyles, and fractal analyzes were performed after image processing procedures. The change in fractal dimension values was evaluated according to the groups. Conclusions: In our study, in which the assessment trabeculer structure of mandıbular condyle by usıng fractal analysıs ın the dentures types used ın the treatment of complete edentulısm, it was found did not show a significant difference between prosthesis types.