Suriyeli öğrencilerin fen kavramlarını anlamalarında karşılaştıkları sorunlara ilişkin fen bilimleri öğretmenlerinin görüşleri
Opinions of science teachers on the problems faced by Syrian students in understanding science concepts
  1. Tez No: 751216
  2. Yazar: ŞAHİN UZUNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli öğrenciler, fen kavramlarını anlama, öğretmen görüşleri, kavram yanılgıları, Syrian students, understanding science concepts, teacher opinions, misconceptions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, Suriyeli ortaokul öğrencilerinin fen kavramlarını anlamalarında karşılaştıkları sorunlara ilişkin fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma konusunun nitel bir yapıya sahip olması ve ayrıntılı bir inceleme gerektirmesi nedeniyle araştırmada nitel araştırma yönetimi kullanılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde görev yapan ve derse girdiği sınıflarda Suriyeli öğrencisi olan 20 fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan fen bilimleri öğretmenlerinin görüşleri kayıt altına alınarak veriler, içerik analiz yöntemlerine uygun olarak benzer temalar halinde kodlanarak frekansları hesaplanmıştır. Araştırmaya katılan fen bilimleri öğretmenlerine göre Suriyeli öğrencilerin; kuvvet, sürtünme kuvveti, ısı sıcaklık, kütle ağırlık, sürat, basınç, basit makineler gibi konu ve kavramlar ile soyut, sözel ve görselliği az olan konuları anlamakta güçlük çektiği ve bu konu ve kavramlarda kavram yanılgılarına sahip oldukları görülmektedir. Görüşme yapılan fen bilimleri öğretmenlerine göre Suriyeli öğrencilerde kavram yanılgıları oluşmaması için fen konularının görsellerle desteklenerek işlenebileceği ve laboratuvar yöntemiyle öğrencileri de derse aktif katarak ders işlemenin önemli olduğu önem kazanmıştır. Araştırmaya katılan fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerine göre Türkçeyi iyi bilen Suriyeli öğrencilerin Türkçeyi iyi bilmeyen öğrencilere göre fen konularını daha iyi anladıkları söylenebilir. Bundan dolayı Türkçe anlama ve konuşma becerisi düşük olan öğrencilere Türkçe dil becerilerine yönelik çalışmalar önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the views of science teachers about the problems faced by Syrian secondary school students in understanding science concepts. Qualitative research management was used in the research because the research subject has a qualitative structure and requires a detailed examination. Data were collected using semi-structured interview forms. The study group of the research consists of 20 science teachers who work in the Suruç district of Şanlıurfa in the 2020-2021 academic year and have Syrian students in their classes. The opinions of the science teachers participating in the study were recorded and the frequencies were calculated by coding the data in similar themes in accordance with the content analysis methods. According to the science teachers participating in the research, Syrian students; It is seen that they have difficulty in understanding subjects and concepts such as force, friction force, heat, temperature, mass, weight, speed, pressure, simple machines, and abstract, verbal and visual subjects, and they have misconceptions in these subjects and concepts. According to the interviewed science teachers, it has become important that science subjects can be taught by supporting them with visuals so that Syrian students do not have misconceptions, and that it is important to teach the lesson by actively involving the students in the lesson with the laboratory method. According to the science teachers participating in the research, it is seen that there is a significant difference between Syrian students who know Turkish well and Syrian students who do not know Turkish well in understanding science concepts. Therefore, studies on Turkish language skills can be done for students with low Turkish understanding and speaking skills.