Sınıfında Suriyeli öğrenci bulunan öğretmenlerin öğretim sürecinde yaşadıkları sorunlara ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of teachers' opinions on the problems experienced in the teaching process of teachers with Syrian students in the class
- Tez No: 874511
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÜÇÜKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: göç, uyum, eğitim-öğretim süreci, Suriyeli öğrenciler, sınıf öğretmenleri, migration, adaptation, education-teaching process, Syrian students, classroom teachers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Sınıfında Suriyeli öğrenci bulunan sınıf öğretmenlerin öğretim sürecinde karşılaştığı sorunlara yönelik görüşlerini incelemektir. Yöntem: Çalışmada nitel araştırma süreçlerinden durum çalışması deseni işe koşulmuştur. Desende odak grup görüşmeleri ile nitel veriler toplanıp analiz edilmiştir. 26 öğretmenle 4 grup şeklinde görüşmeler yapılıp toplanan veriler çok boyutlu ve detaylı şekillerde analiz edilmiştir. Önceden hazırlanmış açık uçlu sorular, yarı yapılandırılmış görüşme formuyla katılımcılara uygulanmıştır. Açık uçlu sorular hazırlanırken sınıfında Suriyeli öğrencileri bulunan öğretmenlerin görüşlerine yer verilmesi göz önünde bulundurulmuş olup sorular tamamen eğitim-öğretim sürecine yönelik hazırlanmış ve uygulanmıştır. Bulgular: Öğretmenlerle yapılan görüşmelerde öğretmenlerin öğretim sürecinde karşılaştıkları sorunların başında Türkçe dil yeterliliklerinin bazı öğrencilerde istenen aşamada olmadığı, dil sorunlarının bazı öğrencilerde uyum sorunlarına yol açtığı şeklinde bulgular ortaya çıkmıştır. Türkçe dil yeterliği olmayan öğrencilerin matematik, resim, müzik gibi derslerde daha başarılı olduğu ancak Türkçe, Fen bilimleri gibi derslerde dil sorunu yaşadıkları ortaya çıkmıştır. İletişim, planlama, öğrenme-öğretme süreci, sınıf yönetimi, ölçme değerlendirme süreçlerinde öğretmenlerin yaşadığı sorunlara yönelik görüşleri alınmış olup genel görüş olarak karşılaştıkları sorunun kaynağı bazı öğrencilerin Türkçe dil becerilerinin yeterli seviyede olmayışına bağlanmıştır. Dil ve uyum sorunlarını müteakiben bazı velilerin yeterli desteği sağlayamamasının bu sürece olumsuz etki ettiği görüşleri yer almıştır. Sonuçlar: Öğretmenlerle yapılan görüşmeler değerlendirildiğinde dil yeterliği olan öğrencilerin birçok alanda başarılı olduğu, bu öğrencilerin derslerde daha aktif olduğu, aile desteğinin ve aile ilgilerinin olumlu olduğu, okulda uyumlu davranışlar sergiledikleri, iletişim kurmada sorun yaşamadığı, sınıf yönetiminde ve ölçme değerlendirme süreçlerinde olumlu dönütler aldıkları şeklinde sonuç ortaya çıkmıştır. Ancak dil sorununu aşamayan öğrencilerde bazı derslerde yeterli başarının görülmediği, sınıf yönetiminde dilden kaynaklı sorunlar oluşabildiği, öğrencilerin iletişim kuramamalarından kaynaklı davranışlarında problemler görülebildiği ve bu problemlerin uyum süreçlerini olumsuz etkilediği şeklinde sonuçlar ortaya çıkmıştır. Türkçe dil yeterliği olmayan öğrencilerin klasik yazılı sınavlarında yeterli başarıyı gösteremedikleri ve evde ders tekrarı yapmadıkları için yeterli başarıya ulaşamadıkları, matematik, İngilizce, resim, müzik dersleri dışında evde destek göremeyen öğrenci ve ailelerinde beliren temel sorunun dil olduğu şeklinde bir sonuç ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To examine the opinions of classroom teachers who have Syrian students in their classrooms about the problems they face during the teaching process. Method: In the study, case study design, one of the qualitative research processes, was used. In the design, qualitative data were collected and analyzed through focus group interviews. Interviews were held with 26 teachers in 4 groups and the collected data was analyzed in multidimensional and detailed ways. In the study, pre-prepared open-ended questions were applied to the participants with a semi-structured interview form. While preparing open-ended questions, the opinions of teachers who have Syrian students in their classrooms were taken into consideration, and the questions were prepared and implemented entirely for the education- training process. Findings: In the interviews with the teachers, it was found that the main problems faced by the teachers during the teaching process were that Turkish language proficiency was not at the desired level in some students and that language problems caused adaptation problems in some students. It was revealed that students without Turkish language proficiency were more successful in subjects such as mathematics, art and music, but they had language problems in subjects such as Turkish and science. Teachers' opinions on the problems experienced in communication, planning, learning-teaching process, classroom management and assessment and evaluation processes were taken and the general opinion was that the source of the problem they faced was the insufficient level of Turkish language skills of some students. Following the language and adaptation problems, some parents' inability to provide adequate support had a negative impact on this process. Results: When the interviews with the teachers were evaluated, it was concluded that students with language proficiency were successful in many areas, these students were more active in lessons, had positive family support and family interest, exhibited harmonious behaviors at school, did not have problems in communicating, and received positive feedback in classroom management and assessment and evaluation processes. However, it was concluded that students who could not overcome the language problem did not achieve sufficient success in some courses, language-related problems may occur in classroom management, problems may be observed in students' behavior due to their inability to communicate, and these problems negatively affect their adaptation processes. It has been concluded that students who do not have Turkish language proficiency cannot achieve sufficient success in classical written exams and that they cannot achieve sufficient success because they do not repeat lessons at home, and that language is the main problem that emerges in students and their families who cannot receive support at home except for math, English, art and music lessons.