Türkiye'de sosyal yardımların yoksulluğa etkisi
The effect of social assistance on poverty in Türkiye
  1. Tez No: 751320
  2. Yazar: MEHTAP İPEK DEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAY BAYRAMOĞLU ÖZUĞURLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksul, Sosyal yardım, Hanehalkı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, Poverty, Poor, Social Assistance, Household Income and Living Conditions Survey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Türkiye'de sosyal yardım ve yoksul ilişkisini inceleyen çalışmaların sayısı ise oldukça sınırlıdır. Bunun en önemli nedenlerinden biri sosyal yardım verilerinin kamuoyu ile paylaşılmamasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla yapılan araştırmaların büyük bir çoğunluğu hanehalkı araştırmalarından elde edilen ve sosyal yardımlar konusunda sınırlı bilgi içeren verilere dayanılarak yapılmaktadır. Bu çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu tarafından üretilen 2014-2017, 2015-2018 ve 2016-2019 panel verileriyle 2020 kesit verileri kullanılarak sosyal yardım ve yoksulluk ilişkisi incelenmiştir. Çalışmada sosyal yardımların yoksulluğu hangi ölçüde azalttığı, kimlerin yoksulluktan çıkabildiği, kimlerin çıkamadığı ve yoksulluktan çıkabilen haneler ve çıkamayan hanelerin özellikleri analiz edilmiştir. Sonuçlar sosyal yardımların etkisinin yoksulluğu yok edebilmek için yeterli olmadığını ancak düşük oranda da olsa azalttığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Studies examining the relationship between demographics of the poor and social assistance in Türkiye are limited. The majority of studies conducted in this area are based on aggregated data obtained from household surveys with limited information on social benefits. Microdata on social assistance are confidential and cannot be shared with the public. In this study, the relationship between social assistance and poverty is examined using panel data (2014-2017, 2015-2018 and 2016-2019) and cross-sectional data (2020) of the Turkish Statistical Institute. The association between social assistance, poverty reduction, and the characteristics of the households are analyzed. Preliminary results suggest that the rate of poverty reduction via social assistance is low and the effectiveness of social benefits as a poverty eradication policy needs to be reexamined.