Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin kişilik özelliklerinin liderlik davranışlarına olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of physical education and sports teachers' personality traits on leadership behaviors
- Tez No: 751330
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACELET MOLLAOĞULLARI, DOÇ. DR. TONGUÇ OSMAN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Liderlik, Kişilik, Physical Education and Sport, Leadership, Personality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmanın amacı Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin kişilik özelliklerinin ve liderlik özelliklerinin incelenmesi aynı zamanda çeşitli değişkenler açısından farklılıklarının belirlemesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Antalya ili ve ilçelerinde görev yapan 343 Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin sosyo-demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla araştırmacı tarafından“Kişisel Bilgi Formu”oluşturulmuş ve veri toplama aracı olarak da“Dört Boyutlu Liderlik Ölçeği”ve“On Maddeli Kişilik Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 26 programı kullanılmış ve ilk olarak ölçeklerin normal dağılım testleri ve güvenirlik testleri yapılmıştır. Katılımcıların cinsiyetleri, medeni durumları, öğrenim durumları, görev yaptıkları okul türünü, uzmanlık alanı seminerlerine ve liderlik seminerlerine katılma durumları ile ölçeklerin alt boyutlarının karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi kullanılırken, öğretmenlerin yaşları, çalıştıkları kurumdaki pozisyonları, hizmet süreleri, uzmanlık alanları ve aynı kurumda çalışma süreleri değişkenlerinin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis H testinden yararlanılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki farkların belirlenmesi için Tukey testi uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları doğrultusunda; Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin liderlik özellikleri ile görev yaptıkları okul türü, yaşları, hizmet süreleri uzmanlık alanları ve liderlik seminerlerine katılma durumları arasında anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin kişilik özellikleri ile okul türü, görev yaptıkları kurumdaki pozisyonları, hizmet süreleri, uzmanlık alanları ve liderlik seminerlerine katılma durumları arasında da anlamlı olarak farklılıklarım olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda çalışmadan elde edilen sonuçlara yönelik öneriler de bulunulmuş ve araştırma sonuçları literatüre kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the personality traits and leadership characteristics of physical education and sports teachers and to determine their differences in terms of various variables. The study group of the research consists of 343 physical education and sports teachers working in Antalya province and its districts. In order to determine the socio-demographic characteristics of the teachers participating in the research, a“Personal Information Form”was created by the researcher and the“Four-Dimensional Leadership Scale”and“Ten-item Personality Scale”were used as data collection tools. SPSS 26 program was used for the analysis of the data, and first of all, the normal distribution tests and reliability tests of the scales were performed. The Mann Whitney U test was used to compare the participants' gender, marital status, education level, type of school they work in, participation in specialty seminars and leadership seminars, and sub-dimensions of the scales. Kruskal Wallis H test was used to compare the variables. In addition, the tukey test was applied to determine the differences between the variables. In line with the results of the study; It has been determined that there are significant differences between the leadership characteristics of physical education and sports teachers and the type of school they work, their ages, their length of service, their areas of expertise and their participation in leadership seminars. It has been determined that there are significant differences between the personality traits of physical education and sports teachers, their school type, their positions in the institution they work, their length of service, their fields of expertise and their participation in leadership seminars. As a result of the research, suggestions were made for the results obtained from the study and the results of the research were brought to the literature.