İroni sanatı açısından Bektaşi fıkraları
Bektaşi jokes from the art of irony
- Tez No: 751450
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bektaşî Fıkraları, Gülme, İroni, Bektashi Anecdotes, Laughing, Irony
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışmamızın ana kaynağını oluşturan Bektaşî fıkralarında ironi sanatını incelemeye çalıştık. Fıkraları uygun bir şekilde inceleyebilmek amacıyla öncelikle gülme ve mizah sanat türlerini çeşitli kaynak ve araştırmacıların yayınlarından yararlanarak açıklamaya çalıştık. İkinci bölümde ise mizah sanat türlerini açıkladıktan sonra tezimizin ana konusunu oluşturan ironi sanatını alt dallarıyla birlikte açıklamaya gayret gösterdik. Üçüncü bölümde ise Bektaşîlik öğretisini daha iyi anlatabilmek amacıyla Hacı Bektaşî Veli'nin hayatı ve fikirleri hakkında bilgiler verdik. Dördüncü bölümde ise Bektaşîlik öğretisinin oluşumu ve gelişimi hakkında çeşitli kaynaklardan yararlanarak anlatmaya çalıştık ve Bektaşîliğin temel fikirlerini açıkladık. Beşinci bölümde öncelikle Türk edebiyatında fıkra türünü açıkladıktan sonra bu alanda yapılmış olan fıkra araştırmalarına yer verdik. Daha sonra Bektaşî fıkralarında konu çeşitliliğini açıklamaya çalıştık. Sonuç öncesi Bektaşî fıkraları kaynak alarak içerisinde barınan ironi sanatını incelemeye çalıştık ve çalışmamızı sonlandırdık.
Özet (Çeviri)
We tried to study the art of irony in the Bektashi anecdotes that make up the main source of our study. In order to be able to examine the paragraphs appropriately, we first tried to explain the types of laughing and humor arts by using various sources and publications of researchers. In the second part, after explaining the types of humor art, we tried to explain the art of irony, which is the main topic of our thesis, together with its sub-branches. In the third chapter, we gave information about the life and ideas of Hacı Bektashi Veli in order to better explain the Bektashi teaching. In the fourth chapter, we tried to explain the formation and development of the Bektashism doctrine using various sources and explained the basic ideas of Bektashism. In the fifth chapter, first of all, we explained the type of anecdote in Turkish literature and then we included the anecdotal research conducted in this field. Then we tried to explain the diversity of topics in the Bektashi paragraphs. Before the conclusion, we tried to examine the art of irony contained in Bektashi anecdotes by taking resources and we ended our study.