Engelli ortaokul ve lise öğrencileri ile öğretmenlerinin ve okul yöneticilerinin uzaktan eğitim sürecine yönelik deneyimleri
The experiences of disabled middle and high school students, their teachers and school administrators regarding the distance education process
- Tez No: 751478
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, engelli öğrenci, öğretmen, okul yöneticisi, covid-19, Distance education, disabled student, teacher, school administrator, covid-19
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Amaç: Bu çalışmada, engelli ortaokul ve lise öğrencilerinden görme, işitme ve fiziksel engeli bulunanların, bu öğrencilerin öğretmenlerinin ve okul yöneticilerinin uzaktan eğitim sürecindeki deneyimlerinin incelenmesi ve uzaktan eğitime ilişkin düşüncelerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinin etkileşimli desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Çalışma grubunu Erzurum iline bağlı 3 merkez ilçede faaliyet gösteren 18 adet ortaokul ve lisede öğrenim gören, 10 fiziksel, 10 görme, 10 işitme engelli öğrenci ve bu öğrencilerin çeşitli branşlardaki 25 öğretmeni ve 20 okul yöneticisi olmak üzere 75 kişi oluşturmaktadır. Verilerin toplanması amacıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Görme engelli öğrenciler, EBA içeriklerini yeterli bulmadıklarını, öğretmen ve arkadaşlarıyla yüz yüze iletişim kuramadıklarında motivasyonlarının düştüğünü, buna rağmen eğlenceli ders videolarının ilgi çekici olduğunu belirtmişlerdir. İşitme engelli öğrenciler, canlı derse katılan öğrencilerin seslerinin karışması sonucu uzaktan eğitimden yeterince yararlanamadıklarını, ders videolarının işaret dili ile hazırlanmaması nedeniyle, dersi öğrenmekte zorlandıklarını belirtmişlerdir. Fiziksel engelli öğrenciler ise, uzaktan eğitimin evden rahatça eğitim almaya olanak tanımasına rağmen, sağlık durumlarını olumsuz etkilediğini belirtmişlerdir. Öğretmenler ve okul yöneticileri engelli öğrencilerin uzaktan eğitiminden kaynaklı çeşitli problemlerin oluştuğunu belirtmişlerdir. Sonuçlar: Uzaktan eğitimin engelli öğrenciler için çeşitli avantajlar sunmasının yanı sıra çeşitli zorluklar da barındırdığı görülmüştür. Ancak bu zorlukların alınacak önlemler sayesinde üstesinden gelinebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study is aimed to examine the experiences of the disabled secondary and high school students with visual, hearing and physical disabilities, the teachers and school administrators of these students in the distance education process and to reveal their thoughts on distance education. Method: In this study, a case study, one of the interactive patterns of qualitative research methods, was used. The study group of the research is a total of 75 people, including ten physically disabled students, ten visually impaired students, ten deaf students, 25 teachers working in various branches of these students and 20 school administrators studying in 18 secondary and high schools operating in 3 central districts of Erzurum province. The data were collected through semi-structured interviews. Findings: Visually impaired students stated that they did not find the EBA content sufficient, that their motivation decreased when they could not communicate face-to-face with their teachers and friends, and that entertaining lesson videos were interesting. Deaf students stated that they could not benefit enough from distance education due to the interference of the voices of the students participating in the live lesson. They were distracted and had difficulty learning because the lesson videos were not prepared in sign language. Physically disabled students, on the other hand, stated that although distance education allows them to study comfortably from home, it negatively affects their health. Teachers and school administrators stated that various problems arise from distance education for students with disabilities. Conclusions: It has been seen that distance education offers various advantages for students with disabilities, as well as difficulties. However, it can be said that these difficulties can be overcome by the measures taken.