Kronik omuz ağrılı hastaların tedavisinde ultrason eşliğinde uygulanan iki farklı supraskapular sinir blok tekniğinin etkinliğinin ve güvenliğinin karşılaştırılması
Comparison of efficacy and safety of two different ultrasound-guided suprascapular nerve block techniques in the treatment of patients with chronic shoulder pain
- Tez No: 751507
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSA CÜCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik omuz ağrısı, supraskapular sinir bloğu, spinoglenoid çentik, supraskapular çentik, ultrason eşliğinde, Chronic shoulder pain, suprascapular nerve block, spinoglenoid notch, suprascapular notch, ultrasound guided
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Giriş ve Amaç: Supraskapular sinir bloğu (SSB), kronik omuz ağrısı olan hastalarda bir tedavi seçeneği olarak sıklıkla uygulanmaktadır. Supraskapular sinirin distal kısmından blok, supraskapular çentik seviyesinden (en sık tercih edilen bölge) veya spinoglenoid çentik seviyesinden yapılabilir. Ancak bu iki distal SSB tekniğini doğrudan karşılaştıran bir çalışma yoktur. Bu çalışmanın amacı, kronik omuz ağrısı olan hastalarda ultrason (US) eşliğinde spinoglenoid çentik ve supraskapular çentik seviyesinde SSB tekniklerinin etkinlik ve güvenliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu randomize, çift kör, prospektif, kontrollü çalışmaya, kronik tek taraflı omuz ağrısı olan 80 hasta dâhil edildi. Hastalar iki gruptan birinde olacak şekilde randomize edildi: Grup 1 (spinoglenoid çentik seviyesinde SSB) ve Grup 2 (supraskapular çentik seviyesinde SSB). Enjeksiyon sonrası tüm hastalara ev egzersiz programı verildi. Hastalar başlangıç (enjeksiyon öncesi) ile enjeksiyon sonrası 1. hafta, 4. hafta ve 12. haftalarda; primer [Omuz Ağrı ve Disabilite İndeksi (OADİ)] ve sekonder [vizüel analog skala (VAS), eklem hareket açıklıkları (EHA) ve basınç ağrı eşikleri (Pain-Pressure Threshold, PPT) ölçümleri] sonuç ölçütleri ile değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta başlangıç ile karşılaştırıldığında enjeksiyon sonrası 1.hafta, 4. hafta ve 12. hafta OADİ ve VAS skorları ile EHA ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme görüldü (hepsi için p0,05). Başlangıca göre enjeksiyon sonrası 1.hafta, 4. hafta ve 12. hafta bazı EHA ölçümleri hariç diğer sonuç ölçütlerindeki değişimler gruplar arasında birbirine benzerdi. Ayrıca her iki grupta enjeksiyona bağlı meydana gelen istenmeyen olayların hepsi hafif ve geçiciydi. Sonuç: Bu çalışma, kronik omuz ağrılı hastalarda her iki distal SSB tekniğinin kısa-orta dönemde aralarında anlamlı bir fark olmaksızın ağrı ve fonksiyonu iyileştirdiğini gösterdi. Bu sonuç, spinoglenoid çentik seviyesinde yapılan SSB'nin supraskapular çentik seviyesinde yapılan SSB'den etkinlik ve güvenlik olarak daha aşağı olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Suprascapular nerve blocks (SSNB) are frequently applied as a treatment option in patients with chronic shoulder pain. Distal suprascapular nerve block can be performed at the level of the suprascapular notch (most preferred site) or at the level of the spinoglenoid notch. However, there are no studies that directly compare these two distal SSNB approaches. The aim of this study is to compare the efficacy and safety of ultrasound-guided SSNB techniques at the level of the spinoglenoid notch and the suprascapular notch in patients with chronic shoulder pain. Materials and Methods: This prospective, double-blind, randomized controlled trial includes eighty patients with chronic unilateral shoulder pain. Patients were randomized into two groups: Group 1 (SSNB at the level of the spinoglenoid notch) and Group 2 (SSNB at the level of the suprascapular notch). Both groups were given a home exercise program after the injection. The patients were evaluated according to primary [Shoulder Pain and Disability Index (SPADI)] and secondary [visual analog scale (VAS), range of motion (ROM) and pain pressure threshold (PPT) measurements] outcome measures at the baseline and at the 1st week, 4th week and 12th week after the injection. Results: In both groups, statistically significant improvement was observed in OADI and VAS scores and ROM measurements at 1st weeks, 4th weeks and 12th weeks post-injection follow-ups after injection compared to baseline. (p0.05). Changes in outcome measures were similar between groups, except for ROM measurements at 1st, 4th, and 12th weeks from baseline. In addition, all injection-related adverse events were mild and transient in both groups. Conclusion: This study showed that both distal SSNB techniques improved pain and function in patients with chronic shoulder pain, with no significant difference between them in the short-medium term. This result shows that SSNB performed at the level of spinoglenoid notch is non-inferior in efficacy and safety to SSNB performed at the level of suprascapular notch.