Neoadjuvant kemoterapi verilen her 2 pozitif meme kanseri hastalarında prognostik göstergelerin incelenmesi
Investigation of prognostic indicators in patients with her 2 positive breast cancer treated with neoadjuvant chemotherapy
  1. Tez No: 751526
  2. Yazar: MUHAMMET OSMAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİ SERKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: HER-2 pozitif meme kanseri, neoadjuvan, patolojik tam yanıt, HER-2 positive breast cancer, neoadjuvant, pathological complete response
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Neoadjuvan kemoterapi verilen Her 2 pozitif meme kanseri hastalarındaki prognostik göstergelerin retrospektif yöntemle incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Aralık 2009 ile Nisan 2021 tarih aralığında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Medikal Onkoloji Bilim Dalı'nda her 2 pozitif meme kanseri teşhisi almış ve neoadjuvan kemoterapi verilmiş olan vakalar incelenmiştir. Araştırmamıza verilerine ulaşım sağlanabilen 92 adet neoadjuvan kemoterapi verilmiş her 2 pozitif meme kanseri hastası prognostik göstergeleri incelenmek üzere alınmıştır. Bulgular: Neoadjuvan kemoterapi verilen 92 adet vaka incelemeye alındı. Çalışmamızda medyan yaş 48 olarak hesaplandı. Vakaların genel toplamında GSK (Genel Sağkalım) zamanı 92 ay, HSK (Hastalıksız Sağkalım) zamanları ise 103,9 ay şeklinde tespit edilmiştir. Mortalitenin olduğu vakalarda mortalitesiz gruba kıyasladığımızda ortalama T evreleri daha yüksek olup pertuzumab oranı, AC(Doksorubisin+Siklofosfamid)+Dosetaksel oranı ve PTY(Patolojik Tam Yanıt) oranı çok daha düşüktü. Nüks olan grupta ise nükssüz gruba kıyasla yaş ve PTY oranı daha düşük olup ortalama T evresi daha yüksekti. Tek değişkenli modelimizde ise HSK üzerine yaş, nötrofil, WBC, pertuzumab'ın anlamlı (p < 0.05) etkinliği saptanmıştır. GSK üzerine ise nötrofil, WBC, post-op Ki-67 ve nüksün anlamlı (p < 0.05) etkinliği saptanmıştır. Sonuç: HER-2 pozitif meme karsinomu vakalarında neoadjuvan kemoterapiye tam cevap gerçekleşmesi halinde HSK ve GSK sürelerinde anlamlı bir farklılık saptayamadık. Fakat tedaviye pertuzumab eklenmesinin ve nötrofil sayılarının düşük olmasının HSK üzerinde pozitif etkisini, yüksek nötrofil sayısının ve post-op Ki-67 yüksekliğinin ise GSK üzerinde negatif etkisini göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
Aim: Determine the prognostic indicators retrospectively among the patients who received neoadjuvant chemotherapy of her 2 positive breast cancer. Material and Methods: Patients diagnosed and treated with her 2 positive breast cancer between December 2009 and April 2021 at Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Department of Medical Oncology. 92 patients with her 2 positive breast cancer who underwent neoadjuvant chemotherapy and whose data could be accessed were included in the study. Results: HER-2 positive 92 patients who received neoadjuvant chemotherapy were included in the analysis. The median age of the patients was calculated as 48 years. The patients' overall survival (OS) was 103,9 months and disease-free survival (DFS) was 92 months. In cases with mortality, the mean T stage was higher, and the pertuzumab ratio, AC(Doxorubicin+Cyclophosphamide) + Docetaxel ratio and pathologic complete response ratio were much lower compared to the mortality-free group. In the relapsed group, age and pathologic complete response ratio were lower and the mean T stage was higher compared to the relapse-free group. In the univariate model, age, neutrophils, WBC and pertuzumab's efficacy on disease-free survival (DFS) were found to be significant (p < 0.05). Significant (p < 0.05) of neutrophils, WBC, post-op Ki-67 and recurrence were detected on overall survival (OS). Conclusion: We could not detect a significant difference in DFS and OS durations in HER-2 positive breast carcinoma cases in case of complete response to neoadjuvant chemotherapy. However we have shown that adding pertuzumab to the treatment and low neutrophil counts have a positive effect on DFS, while a high neutrophil count and high post-op Ki-67 have a negative effect on OS.