Birinci trimester gebelik kayıplarında tiyol/disülfit homeostazının rolü
The role of serum thiol/disulfide homeastases in first trimester pregnancy losses
- Tez No: 751608
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAHA ORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Abortus, Disülfit, Gebelik Kayıpları, Oksidatif Stres, Tiyol, Abortion. Disülfit, Pregnancy Loss, Oxidative Stress, Thiol
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Birinci Trimester Gebelik Kayıplarında Tiyol/Disülfit Homeostazının Rolü Vücutta koruyucu sistem olarak görev yapan antioksidan sistemi ile serbest radikaller arasındaki dengenin antioksidan sistem aleyhine dönmesine Oksidatif Stres denir. Oksidatif strese karşı vücudumuzda antioksidan mekanizmaları vardır, tiyol redoks tepkimesi bu mekanizmalar arasında yer alır. Tiyolün kimyasal formülünde kendisine bağlı bir sülfidril grubu bulunur ve oksidatif stres durumunda sülfidril grubu disülfit köprüleri oluşturur. Bu çalışmada birinci trimester gebelik kayıplarında tiyol/disülfid homeostazını incelenmesi amaçlanmıştır. Birinci trimester gebelik kaybı nedeniyle başvuran 126 kadın ve gebeliğin rutin değerlendirilmesi amacıyla başvuran 38 gebe kontrol grubu kabul edildi. Çalışmaya katılan birinci trimester gebelik kaybı olan hastalardan başvuru anında; sağlıklı gruptan poliklinik muayeneleri sonrasında kan alındı. Plazma total tiyol, doğal tiyol ve disülfit seviyeleri Erel ve Neşelioğlu tarafından tanımlanan yöntemiyle ölçüldü ve disülfit/doğal tiyol, disülfit/total tiyol, doğal tiyol/total tiyol oranları hesaplandı. Kontrol grubundakilerin yaş ortalamasının, Hasta I grubundakilere göre anlamlı ölçüde düşük olduğu elde edildi(p=0,044). Kontrol grubundakilerin Doğal Tiyol ortalamasının, Hasta I ve Hasta II grubundakilere göre anlamlı ölçüde yüksek olduğu görüldü(p=0,004). Kontrol grubundakilerin Toplam Tiyol ortalamasının, Hasta I ve Hasta II grubundakilere anlamlı ölçüde yüksek olduğu gözlendi(p=0,005). Hastaların yaş ve Doğal Tiyol etkisini incelemek amacıyla yapılan lojistik regresyonda Doğal Tiyol p değeri 0,004, yaş için p değeri 0,05'ten büyüktü. Birinci tirmester gebelik kayıplarında Doğal ve Toplam Tiyol seviyeleri azaldığını ve Tiyol/Disülfit homeostazının bozulduğu görülmüştür. Tiyol/ Disülfit homeostazı gebelik kaybının patofizyolojisinde rol oynayabilir ve Doğal Tiyol, Toplam Tiyol ve Tiyol/Disülfit oranı abortusları öngörmede belirteç olarak kullanılabilir. Antioksidan tedaviyle Tiyol/Disülfit homeostazının sağlanması, abortusların önlenmesinde etkili bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
The Role of Serum Thiol / Disulfide Homeostases İn First Trimester Pregnancy Losses Oxidative stress is when the balance between the antioxidant system, which acts as a protective system in the body, and free radicals turn against the antioxidant system. There are antioxidant mechanisms in our body against oxidative stress, the thiol redox reaction is among these mechanisms. Thiol has a sulfhydryl group attached to it in its chemical formula, and the sulfhydryl group forms disulfide bridges under oxidative stress. In this study, it was aimed to examine thiol/disulfide homeostasis in first trimester pregnancy losses. 126 women who applied for first trimester pregnancy loss and 38 pregnant women who applied for routine evaluation of pregnancy were accepted as the control group. Blood samples were taken from first trimester pregnancy losses at the time of admission; the healthy group after the outpatient clinic examinations. Plasma total thiol, native thiol and disulfide levels were measured by the method described by Erel and Neşelioğlu and disulfide/native thiol, disulfide/total thiol, native thiol/total thiol ratios were calculated. It was found that the mean age of the control group was significantly lower than that of the Patient I group (p=0.044). It was observed that the mean of Native Thiol in the control group was significantly higher than those in the Patient I and Patient II groups (p=0.004). It was observed that the mean Total Thiol in the control group was significantly higher than that in the Patient I and Patient II groups (p=0.005). In the logistic regression performed to examine the effect of age and Native Thiol, the p value of Native Thiol was greater than 0.004 and the p value for age was greater than 0.05. It has been observed that Native and Total Thiol levels decrease in first trimester pregnancy losses and Thiol/Disulfide homeostasis is impaired. Thiol/Disulfide homeostasis may play a role in the pathophysiology of pregnancy loss and can be used as a predictor of Native Thiol, Total Thiol, and Thiol/Disulfide ratio abortion. Ensuring Thiol/Disulfide homeostasis with antioxidant therapy can be an effective method for preventing abortion.