Aile hekimliğinde 65 yaş üstü nüfusun teletıp kullanımına karşı davranışları
Behaviors of the over 65 population against telemedicine use in family medicine
  1. Tez No: 751820
  2. Yazar: BİLGİN ÖZŞENER TABAN
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZGE TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Teletıp, yaşlılık, 65 yaş üstü, Telemedicine, senility, over 65 years of age
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Aile Hekimliğinde 65 Yaş Üstü Nufusun Teletıp Kullanımına Karşı Davranışları Amaç: Bu çalışmada Aile Hekimliğinde 65 yaş üstü nüfusun Teletıp kullanımına yönelik davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel tipte olan bu araştırma İzmir Bayraklı 3 nolu Aile Sağlığı Merkezi'nde dahil edilme kriterlerine uyan 65 yaş üstü kayıtlı nufusa araştırma verilerinin bulunduğu anket ve Katz'ın Günlük Yaşam Aktivite ölçeği formu yüz-yüze görüşme yoluyla uygulanmıştır.Katılımcıların sosyodemografik özelikleri, teknoloji kullanma durumları, Teletıp uygulamaları ile ilgili görüşleri, Katz'ın Günlük Yaşam Aktivite indeksiyle bağımlılık durumlarını belirlemeye yönelik sorular sorulup, karşılaştırma yapılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada 168'i (%54,9) kadın, 138'i (%45,1) erkek 65 yaş üstü 306 katılımcının sonuçları değerlendirilmiştir.Katılımcıların yaş ortalaması 73.51±6.95dir. Katz'ın Günlük Yaşam Aktivite Ölçeğine göre 265'i (%86)bağımsız, 30'u (%9,8) yarı bağımlı, 11'i (%3,6) tam bağımlı kişilerden oluşmaktadır.Yaklaşık üçte biri okuryazar değil iken %60.1'i ilkokul mezunudur.Eğitim düzeyi yükseldikçe bağımsız olma oranı artmıştır. Her dört kişiden üçü kendi bakımını kendi vermektedir. Katılımcıların dörtte üçünde en az bir kronik hastalık vardır. Benzer şekilde kişisel bakımını kendi yapanların kronik hastalığı olmayanların bağımsız olma oranı daha yüksektir. Kronik hastalığı olanlar çoğu teletıptan faydalanacaklarını belirtmişlerdir.Katılımcıların Aile Hekimiyle teletıp yöntemlerini kullanarak görüşme ve sağlık işlemlerini yaptırma istekleri bağımlılık düzeyi ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç çıkmamıştır (p=0,636). Teletıp kullanımına yönelik sorulara katılımcılar olumlu yanıt vermiştir. Sonuç: Teletıp uygulamalarını kullanmaya yönelik 65 yaş üstü nüfusun bakışı genel olarak olumludur.Çalışmamızın %3,6'sı tam bağımlı yaşlılardan oluşmakta olup, teletıptan faydalanacaklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Behaviors of the Over 65 Population Against Telemedicine Use in Family Medicine Aim: In this study, it was aimed to evaluate the behavior of the population over 65 years of age against the use of Telemedicine in Family Medicine. Methods: This cross-sectional study was conducted in İzmir Bayraklı Family Health Center no. 3 to the registered population over 65 years of age who met the inclusion criteria, by means of a face-to-face interview with Katz's Daily Living Activity scale form. , Telemedicine applications, Katz's Daily Living Activity index and questions to determine their addiction status were asked and a comparison was made. Results: In this study, the results of 306 participants over the age of 65, 168 (54.9%) female and 138 (45.1%) male, were evaluated. The mean age of the participants was 73.51±6.95 years. According to Katz's Daily Living Activity Scale, 265 (86%) were independent, 30 (9.8%) semi-dependent, 11 (3.6%) fully dependent. 60.1 of them are primary school graduates. As their education level increased, the rate of being independent increased. Three out of every four people care for themselves. Three quarters of the participants have at least one chronic disease. Similarly, those who do their own self-care are more likely to be independent than those who do not have a chronic disease. Most of those with chronic diseases stated that they would benefit from telemedicine. When the participants' willingness to meet with their Family Physician using telemedicine methods and to have health procedures done, there was no statistically significant result when compared to the level of addiction (p=0.636). The participants gave positive answers to the questions regarding the use of telemedicine. Conclusion: The view of the population over 65 years of age towards using telemedicine applications is generally positive. 3.6% of our study consisted of fully addicted elderly people and stated that they would benefit from telemedicine.