Farklı sıklık ve hav boylarındaki halılarda hav ipliği dayanımının ve halı yüzeylerinin tekrarlı yıkama altında hav lif kaybının incelenmesi
Investigation of pile yarn strength and pile fiber loss under repeated washing of carpet surfaces in carpets of diferent densities and pile lengths
  1. Tez No: 751828
  2. Yazar: ZEHRA TUNGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR BİLİŞİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Farklı hav yükseklikleri, farklı hav iplikleri, çekme dayanımı, hav lif kaybı, Different pile heights, different pile yarns, tensile strength, pile fiber loss
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada farklı hav yüksekliklerinde, farklı hav ipliğine sahip halılardaki hav ipliği dayanımı, yaş ve kuru temizleme sonrası hav lif kaybı ölçümü yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda numunelere, tekli, ikili ve üçlü çekimler yapılarak farklı hav yüksekliğindeki ve farklı hav liflerinin göstermiş olduğu davranışlardan veriler elde edilmiştir. Diğer hazırlanan numunelere vakumlu kuru temizleme ve tekrarlı yıkama yapılarak hassas ölçümler sonucu değerler elde edilmiştir. Çalışma sonuçları göstermiştir ki; Yapmış olduğumuz normal ve elle yıkama pull-out testlerinde akrilik, polipropilen ve polyester halılarda kuvvet-uzama grafikleri incelendiğinde aşağıdaki sonuçlara varılmıştır. •Akrilik, polipropilen,polyester halılarda hav ipliklerine uygulanan pull-out testleri sonucunda en esnek hav ipliğinin akrilik olduğu görülmüştür.Kopma dayanımı en yüksek olan hav ipliğinin polyester olduğu görülmüştür. •Elle yıkanmış halı numunelerin sıralı çekme ilişkisi grafikten incelendiğinde çekme dayanımı en yüksek ve en esnek hav ipliğinin polipropilen olduğu görülmektedir. •Normal ve elle yıkanmış akrilik halı numunelerine ait çekme-uzama ilişkisi garfikten incelendiğinde elle yıkanmış akrilik halı hav ipliğinin çekme dayanımın ve esnekliğinin büyük oranda azaldığı görülmüştür. •Normal ve elle yıkanmış polipropilen halı numunelerine ait çekme-uzama ilişkisi garfikten incelendiğinde elle yıkanmış polipropilen halı hav ipliğinin çekme dayanımın ve esnekliğinin büyük oranda arttığı görülmüştür. •Normal ve elle yıkanmış polyester halı numunelerine ait çekme-uzama ilişkisi garfikten incelendiğinde elle yıkanmış polyester halı hav ipliğinin çekme dayanımın ve esnekliğinin büyük oranda arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, pile yarn strength, pile fiber loss after wet and dry cleaning were measured in carpets with different pile heights and different pile yarns. For this purpose, single, double and triple drawings were made on the samples, and data were obtained from the behavior of different pile fibers and different pile heights. Vacuum dry cleaning and repeated washing were applied to the other prepared samples, and values were obtained as a result of sensitive measurements. The results of the study showed that; In the normal and hand washing pull-out tests we have done, the following conclusions have been reached when the force-elongation graphs in acrylic, polypropylene and polyester carpets are examined. •As a result of the pull-out tests applied to pile yarns in acrylic, polypropylene and polyester carpets, it was seen that the most flexible pile yarn was acrylic. It was seen that the pile yarn with the highest tensile strength was polyester. •When the sequential tensile relationship of hand-washed carpet samples is examined from the graph, it is seen that polypropylene is the most flexible pile yarn with the highest tensile strength and tensile strength. •When the pull-elongation relationship of normal and hand-washed acrylic carpet samples was examined from the garblish, it was seen that the tensile strength and flexibility of the hand-washed acrylic carpet pile yarn was greatly reduced. •When the pull-elongation relationship of normal and hand-washed polypropylene carpet samples was examined from the garb, it was seen that the tensile strength and flexibility of the hand-washed polypropylene carpet pile thread increased greatly. •When the pull-elongation relationship of normal and hand-washed polyester carpet samples was examined from the garblical eye, it was seen that the tensile strength and flexibility of the hand-washed polyester carpet pile yarn increased greatly.