Farklı sıklık ve hav boylarındaki halı yüzeylerinin yapısal ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of structural and physical properties of carpet surfaces of different frequency and pile height
- Tez No: 558199
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLHAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Statik yükleme, eğilme rijitliği, aşınma direnci, para testi, farklı hav boylarında ve farklı sıklıklarda halılar, Bending rigidity, abrasion resistance, static loading, token test, carpets with different density and different pile height
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
FARKLI SIKLIK VE HAV BOYLARINDAKİ HALI YÜZEYLERİNİN YAPISAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Sinem YÜCEL Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2019 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Gülhan GÜLER ÖZET Bu çalışmada farklı yüzey özelliklerine sahip havlı kumaşların, farklı sıklık ve farklı hav boylarında, tekstil testlerine karşı verdiği fiziksel ve mekanik özellikler karakterize edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda farklı hav yüzeylerine sahip numunelerin farklı karakterizyasyonları üzerine aşınma davranışları, eğilme davranışları, statik yükleme altında göstermiş olduğu davranışlar ve para testine karşı göstermiş olduğu davranışlardan veriler elde edilmiştir. Çalışma sonuçları göstermiştir ki; eğilme rijitlikleri, hav yüksekliğine ve sıklık arttıkça artmış, martindale testinde yine sıklık ve hav yüksekliği arttıkça kütle kaybında artış olduğu, statik yükleme altında çökmelerin sıklığa bağlı olarak değiştiği, para testinde ise hav yüzey özelliklerine göre değişkenlik gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF STRUCTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF CARPET SURFACES OF DIFFERENT FREQUENCY AND PILE HEIGHT Sinem YÜCEL Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M. Sc. Thesis, July 2019 Supervisor: Asst. Prof. Dr. Gülhan GÜLER ABSTRACT In this study, physical and mechanical properties of carpets with defferent density and pile height have been characterized. For this purposes, the abrasion resistance of carpets, bending rigidity, static loading and token test behaviours were altogether tested. And the test data on carpets generated. The study results; when the pile height and desity increased, the bending rigidity of carpets also increased. In addition, it was realized that the abrasion resistances of carpets with high density and high pile height were low compared to the carpets with low density and low pile height. Also, thickness loss of carpets under the static loading changes depend on the carpet density. The token test results showed the same behaviours with the abrasion resistance results.