Sait Uğur'un Türk halk bilimine katkıları
Sait Uğur's contributions to Turkish folk science
  1. Tez No: 751943
  2. Yazar: HİCRAN DERE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ÇAPRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sait Uğur, Halk Bilimi, İçel Folkloru, İçel Tarihi, Sait Ugur, Folklore, Folklore of Icel, History of Icel
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Çalışmanın konusu, çok erken yaşlardan itibaren folklor ürünlerini derleme işinde usta bir fikir işçisi olan Sait Uğur' un Türk halk bilimine katkılarının değerlendirilmesidir. Araştırmacı, folklor çalışmalarına, Cumhuriyet döneminden önce başlamış, 13 Mayıs 1955 tarihinde vefat edene kadar folklor faaliyetlerine devam etmiştir. Bu bağlamda, araştırmacının hayatı, memuriyeti ve folklora merakı konusunda karanlıkta kalmış kısımlar aydınlatılmaya çalışılmıştır. Uğur'un kıyıda köşede kalmış yayım faaliyetleri tespit edilerek, bunların kayıt altına alınmaları sağlanmış ve çalışmaların açıklamalı bibliyografyaları verilmiştir. Ulaşılabilen tüm yayım faaliyeti incelenmiş, ilgili fişlemeler yapılmıştır. Elde edilen veriler sınıflandırılmış ve eserlerdeki halk bilimi unsurları ortaya çıkarılmıştır. Uğur, yapmış olduğu derleme faaliyetleriyle, yörenin kültürel değerlerini yok olma tehlikesine karşı koruyup, gelecek nesillere aktarılmasına olanak sağlamıştır. Araştırmacının, İçel Tarihi I-II, İçel Folkloru I-II-III ve Fuad Akbaş'la birlikte kaleme aldığı İçel Rehberi isimli eserleri birer kültür hazinesi değerindedirler. Uğur, derlediği folklor ürünlerini, süreli yayınlarda yayımlamak ve alanda çalışma yapmak isteyen araştırmacılarla paylaşmak suretiyle de halkın istifadesine sunmaya gayret göstermiştir. Uğur'un, kendine has bir tasnif sistemi vardır bilhassa fıkra tasnifi, fıkra tipleri üzerine yapılan ilk tasnifler arasındadır. Uğur'un halk bilimi çalışmalarında karşımıza çıkan ürünler, dönemin tarihi hakkında önemli izlere işaret etmektedirler. Uğur'un derlemeleri, İçel ve yöresinin kültürünü aydınlatmakta, İçel'in bir folklor yatağı olduğunu açıkça göstermektedir. Sait Uğur'un folklor çalışmaları, Türk halk bilimi çalışmalarına ışık tutmaları ve veri sağlamaları yönleriyle de son derece değerlidir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is the evaluation of Sait Ugur's contributions to Turkish folklore, who is an expert intellectual in compiling folklore products from a very early age. The researcher started his folklore studies before the Republican period and continued his folklore activities until he passed away on May 13, 1955. In this context, the obscure parts of the researcher's life, civil service and his interest in folklore have been tried to be clarified. Ugur's publication activities, which were left in the corner, were determined, they were recorded and annotated bibliographies of the studies were given. All accessible publication activities were examined and relevant filings were made. The data obtained were classified and folklore elements in the works were revealed. Ugur, with his compilation activities, protected the cultural values of the region against the danger of extinction and enabled them to be transferred to future generations. The works of the researcher, Icel History I-II, Icel Folklore I-II-III, and Icel Guide, which he wrote together with Fuad Akbas, are valued as cultural treasures. Ugur has endeavored to present the folklore products he has compiled to the public, by publishing them in periodicals and sharing them with researchers who want to work in the field. Ugur has a unique classification system, especially the classification of anecdotes, which is among the first classifications made on types of jokes. The products we encounter in Ugur's folklore studies point to important traces about the history of the period. Ugur's collections illuminate the culture of Icel and its region and clearly show that Icel is a folklore bed. Sait Ugur's folklore studies are also extremely valuable in terms of shedding light on Turkish folklore studies and providing data to the field.