İlkokul 4. sınıf düzeyinde e-stem uygulamaları: Bir karma yöntem araştırması
E-stem implementations at primary school 4th grade: A mixed method research
  1. Tez No: 751949
  2. Yazar: EMRAH COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİL DUBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: E-STEM, STEM, girişimcilik, ilkokul öğrencileri, karma yöntem, E-STEM
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada Fen Bilimleri dersinde uygulanan E-STEM uygulamalarının ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin girişimciliklerine, STEM algılarına, STEM tutumlarına etkisini ve E-STEM uygulamalarına yönelik görüşlerini incelemek amaçlanmışır. Araştırmanın uygulama süreci 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Sakarya Ferizli ilçesinde bulunan bir devlet okulunda öğrenim gören 4. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada karma yöntem araştırmalarından iç içe karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel boyutunda ise görüşme ve doküman incelemesi tekniklerinden yararlanılmıştır. Nicel veriler için STEM Tutum Testi, STEM Algı Testi ve Fen Tabanlı Girişimcilik Testi, nitel veriler için ise yarı yapılandırılmış görüşme formları ve doküman olarak da öğrenci günlükleri veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde Wilcoxon işaretli sıralar testi ve Mann- Whitney U testi kullanılırken, nitel veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Nicel veriler incelendiğinde STEM tutum, STEM algı ve girişimcilik puanlarında deney ve kontrol grubu öğrencileri son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı fark olduğu ortaya çıkmıştır. Nitel veriler incelendiğinde ESTEM etkinliklerinin öğrencilerin girişimcilik özelliklerine derinlemesine anlam kazandırdığı, mühendislik tasarım sürecinin farkına vardıkları ve mühendisliğe yönelik ilgilerinin arttığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca etkinlikler sonrasında öğrencilerin E-STEM etkinliklerini zevkli buldukları, fen bilimleri ve matematik derslerine yönelik sempatilerinin arttığı ve iletişim becerilerinin geliştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the effects of E-STEM implemetations in Science course on the entrepreneurship, STEM perceptions, STEM attitudes of primary school 4th grade students and their views on E-STEM implementations. The implementation process of the research was carried out with 4th grade students studying at a public school in Sakarya Ferizli district in the 2021-2022 academic year. In the research, mixed method research design was used. In the quantitative dimension of the research, quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used, and in the qualitative dimension, interview and document analysis techniques were used. STEM Attitude Test, STEM Perception Test and Science-Based Entrepreneurship Test were used for quantitative data, semi-structured interview forms for qualitative data and student diaries as documents were used as data collection tools. While Wilcoxon signed-rank test and Mann-Whitney U test were used in the analysis of quantitative data, qualitative data were analyzed by content analysis method. When the quantitative data were examined, it was revealed that there was a significant difference between the post-test scores of the experimental and control group students in favor of the experimental group in terms of STEM attitude, STEM perception and entrepreneurship scores. When the qualitative data wereexamined, it was revealed that E-STEM implementation process gave deep meaning to the entrepreneurial characteristics of the students, they became aware of the engineering design process and their interest in engineering increased. In addition, after the activities, it was determined that the students found the E-STEM activities enjoyable, their sympathy towards science and mathematics courses increased, and their communication skills improved.