البنى الاسلوبية في شعر ياسين طه حافظ
Yapısal üslup bağlamında Yâsîn Tâhâ Hâfız'ın şiir üslubu
  1. Tez No: 751966
  2. Yazar: HUSAM MHMOOD MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Şiir, Şiir üslubu, Yapısal üslup, Yâsîn Tâhâ Hâfız
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tezde Iraklı şair Yâsîn Tâhâ Hâfız'ın şiirlerinden seçilen örnekler üzerinde uygulama yoluyla şairin şiir üslubu analiz edilmiş; şiirlerdeki ritmik, anlamsal ve estetik üslup yapıları ele alınmıştır. Yapısal üslup yaklaşımının gereklilikleri doğrultusunda üslup açısından konu ile ilgili kaynaklardan istifade edilmiştir. Çalışmada şair Yâsîn Tâhâ Hâfız'ın dikey, serbest ve nesir şiir türleri arasındaki çeşitlilik dikkat çekmektedir. Örnekler bu çeşitliği ortaya koymaktadır. Şiirsel ritmin genişlemesiyle ritim ve kanıt arasındaki ilişki derinleştirmektedir. Şairin, isim ve fiil türleri, türevleri, yüklem gibi cümlenin gramer yapılarını kullanmasının temsil ettiği üsluba gelince ritmik fenomenler hem dış hem de iç olmak üzere çeşitli düzeylerde kullanılmıştır. Şiirindeki anlamsal yapı, şairin şiirsel sözlüğünü anlam düzeyinde tespit etmek için bir çıkış noktası oluşturmuştur. Şairin psikolojisi doğa, renk, duygu ve his gibi sözcük alanlarına yansıdığı görülmektedir. Şairin özellikle his ve duygularını yansıtan sözleri kendisinin bir parçası gibidir. Bunun yanı sıra şair şiir ve dil açısından başlıklara önem vermiş; metinler arasında başlıkları sanatsal ve anlamsal bir biçimde kullanmıştır. Tüm edebi, dini, tarihi ve mitolojik formları kullanmaya özen göstermiştir. Şair, şiirsel imgeyi de biçim ve kalıplarıyla detaylı bir şekilde kullanmıştır. Ayrıca, karşılık gelen şiirsel görüntünün oluşumunda duyuların algılarını birleştirmiş; anlatıyı yer ve zaman anlatısı aracılığıyla şiirsel resmi kullanmıştır. Ritim, kompozisyon, semantik ve estetik olmak üzere dört üslup yapısı aracılığıyla, şiirsel tecrübesini tüm alanlarda ve konularda dile getiren şair düşünce ve duygularını olduğu gibi aktararak sanatsal ve gerçekçi dürüstlüğü somutlaştırmayı başarmış; okuyucunun ruhunu ve zihniyetini etkileyebilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the researcher tried to examine the rhythmic, synthetic, semantic and aesthetic stylistic structures of Iraqi poet Yassin Taha Hafezs'' poems through stylistic analysis through practice on selected models from his poems. With the method Poetry traces the places of beauty in the texts, wandered through the space of our poet Yassin Taha Hafez''s poetic experience, the effects of these texts were obtained through the mechanisms and techniques of stylistic analysis. Perhaps one of the most important results of this study is the abundance of poetic production through the diversity among poet Yassin Taha Hafez''s vertical poetry, free poetry and prose poetry. Examples have represented this diversity, Distinguished by the expansion of poetic rhythm and deepening the relationship between rhythm and proof, As VIIIicture structural structure represented by the poet''s use of grammatical structures of the sentence with noun and verb types, derivatives, predicate and construct, rhythmic phenomena, both external and internal came at various levels. The semantic structure in Yassin Taha Hafez''s poetry has formed a starting point to determine the poet''s poetic dictionary through semantic fields, Nature words field, color words field and emotion and feeling words field, The poet''s psychology is reflected in these words, The poet''s words are a part of himself, especially In terms of feelings and emotions, the poet also gave importance to titles in terms of poetry and language. The poet also used artistic and semantic between texts, fulfilling all literary, religious, historical and mythological forms. The work revealed the aesthetics of the style through the aesthetic structure, The poet used the poetic image in all its forms and patterns, In addition, he combined the perceptions of the senses in the formation of the corresponding poetic image, The poet also used the narrative in drawing the poetic pictuevlicure through the narrative of place and time. The poet Taha Yassin Hafez has succeeded in embodying artistic and realistic honesty by expressing his poetic experience in all fields and subjects, by expressing his poetic experience in all fields and subjects, and by honestly conveying most of his thoughts and feelings, through four stylistic structures: rhythm, composition, semantic and aesthetic. And was able to influence the psyche and mindset of the buyer. Keywords : Structuralism , Stylistics , Stylistic Structures , Yassin taha hafez , Poetry .