Sanat eğitiminde görsel algı ve eğitsel bir araç olarak çocuk sanat kitaplarının incelenmesi
Visual perception in art education and examination of children's art books as an educational tool
  1. Tez No: 751967
  2. Yazar: KÜBRA GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN BOYDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Görsel Algı, Çocuk Sanat Kitapları
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Sanat eğitiminde, etkin bir kavrama yetisi bilginin işlenerek dönüştürülmesi ve yaşama aktarılmasıyla anlam taşır. Çocuklara yönelik hazırlanmış sanat kitapları, çocukların görsel algılama, dikkat kontrolü ve bilişsel gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte merak, icat ve keşif duygusuna kaynaklık ederek ileri düşünme becerilerinin üst düzeye ulaşmasında etkili olmaktadır. Araştırma kapsamında çocuk sanat kitaplarının biçim, içerik ve eğitsel özelliklerinin ortaya çıkartılması amaçlanmıştır. Nitel olan bu çalışmada, 35 çocuk sanat kitabı seçilmiştir. Verilerin sınıflandırılmasında sanat eğitimi, görsel algı ve çocuk sanat kitapları başlıkları oluşturulmuştur. Birbirine benzer nitelikteki veriler değerlendirilerek parçalardan bütüne, özelden genele doğru düzenleme yapılmıştır. Analiz yapılırken çocuklara yönelik hazırlanan sanat kitapları,“görsel sanatlar”ve“6-15 yaş aralığı”olarak sınırlandırılmıştır. Araştırma sonucunda, çocuk sanat kitaplarının sanat bilgisi kazandırılmasında ve görsel algı becerilerinin geliştirilmesinde yardımcı materyal olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Çocuk sanat kitaplarının hayal gücünü bir ifade ve iletişim aracı olarak desteklemek için kullanılması, anlamaya yönelik sanat eğitiminin entelektüel ve mantıksal ilerlemesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
In art education, an effective comprehension is meaningful by processing and transforming knowledge and transferring it to life. Art books prepared for children play an important role in children's visual perception, attention control and cognitive development. In addition, it is effective in reaching the highest level of advanced thinking skills by being a source of curiosity, invention and discovery. Within the scope of the research, it is aimed to reveal the form, content and educational features of children's art books. In this qualitative study, 35 children's art books were selected. In the classification of the data, the titles of art education, visual perception and children's art books were created. By evaluating the data of similar nature, an arrangement was made from the parts to the whole, from the specific to the general. During the analysis, art books prepared for children were limited to“visual arts”and“6-15 age range”. As a result of the research, it has been determined that children's art books can be used as auxiliary materials in gaining art knowledge and developing visual perception skills. The use of children's art books to support imagination as a means of expression and communication can contribute to the intellectual and logical progress of understanding art education.